Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Dnevnik Viva-tlonca

141. in 148. DAN (torek, 22. 6. 2021 in 29. 6. 2021)
Konec šole, konec pouka je, ne pa konec športnih vzgibov. Ta nekajmesečna verzija podajanja snovi v živo, se prikrade vsem v spomin. Takrat se vsi zavemo hrepenenja po stikih in ohranjanju le teh tudi po koncu šolskega leta, kot pravimo športni delavci. V Društvu za športne in rekreativne dejavnosti, kjer nam je cilj ponuditi štorski in vojniški populaciji šport na stopnički kakovostnega razvoja više, smo nekako le uspeli dokončati tole "dol-gor sezono".

Prvi del tabora za otroke in mladež Vojnika je "dešifriran" dobro in pestro, "sfiniširan" in zdaj gledamo z izpolnjeno popotnico proti drugemu delu, ki bo konec avgusta. Tretmaji osebnega trenerstva pa se nadaljujejo. Vse pišem iz dneva v dan. Vsak posamični trening, enega za drugim.

Nekako tako izgleda prehod iz letošnje sezone v novo sezono. Eno pa je opazno, in sicer, da slabša informiranost vseh odločevalcev zlahka vpliva ne samo na slabšo informiranost udeleženih v športu, marveč s tem posledično med drugim šibi tudi odzivnost na športno dejavnost. Poletni obeti so v polnem teku. Jaz si dopust narišem z aktivnimi odmori, spoznavamo namreč skrite kotičke Slovenije. Obvezna je le v kotu pripravljena športna oprema, ki jo potrebujemo za kraj obiska.

Marjan ta čas riše horizont po morju. Vsakodnevne kolesarske ture so ravno pravšnji nadomestek, ko skrbi za kondicijo in vzdržljivost na nivoju. Njegovi osvojeni morski vrhovi se kar vrstijo. Beleži jih na 500 m klanca na 50 km razdalje. Filigransko ujemanje. Na resnično hribovitem delu dobi povprečno 5-odstotni naklon.

V trim sobi nadaljujemo bdenje nad zvestimi strankami, v sebi pa izpolnitev cilja kakovosti treninga. Ta čas prihajajo do nas ljudje z pravcatimi izzivi. Vsak, ki ga prinese prva zdravstvena ovira, še sploh, če bi se je želel lotiti celostno, je dobrodošel. Vedno se da bolje podelati linije celotnega telesa. Za fajn držo.

Z Marjanom se dokončno domeniva, da v poletnem času skozi CF program delava na drži. Želiva, uporabiva in prenašava vzorce z dobro razvitih mišic na slabše razvite. Obenem z začetkom raztega, kar gre po verižni reakciji celotne linije, bolj sprostiva ciljno mišico. Mišica je bodisi potrebna regeneracije, sanacije po poškodbi ali pa le dobrega štarta. Počasi v formo. Poletje se tudi daljša.

Marjan v sobi: "Poglej, na morju sem si poškodoval prst. Prosim, če upoštevaš to pri vadbi." Padec sredi belega dne v času, ko se ustaviš, je popolnoma začetniški. Nerodnost. Pravzaprav ni bolj tipičnega neravnotežja zaradi nepazljivosti, kot takrat, ko si ves sproščen. Meni se je to zgodilo na rolerjih. Medtem ko sem pred hišo čakal soseda. Iz mirne duše in nepazljivosti si lahko marsikaj poškoduješ. Na srečo jo je Marjan odnesel z morja le s stabilizacijo prsta in svežim navdihom.

//Vaje, ki jih delava v trim sobi zdaj, spominjajo na počasne posnetke. Spravljava se v linijo po čelni ravnini in po bočni ravnini. Ta druga je sicer malo težja. Na prvo žogo običajna biomehanika gibanja na kolesu v dohitevanju letečega cilja spredaj vključuje v glavnem mišice zadnje in sprednje lože. Stabilizatorji adduktorji in abduktorji v našem primeru, ko je ekonomičen gib, opravljajo mnogo, mnogo več.

Marjan hkrati krepi in razteza mišice. Bazično zasledujeva program drugi teden in v celoti na tleh. S postavljanjem stopal na razne dele spodbujava še močnejše občutke. Za dober zalet. Le ti bodo pomagali Marjanu pri vaji za učinkovitejšo živčno-mišično vzpodbudo.//

Poskusite hoditi po sprednjem delu stopal, 5 korakov naprej in 5 nazaj. Poskusite hoditi po petah, 5 korakov naprej in 5 nazaj. Hodite enako dolžino po notranjem delu stopala in na koncu to storite še po zunanjem delu. Če vam je ta vaja 10 korakov prelahka, izzovite sebe. Hodite miže. Roke vam služijo odročeno za ravnotežje pri hoji ali pa so v oporo na bokih.

Hoja je najelementarnejše gibanje človeka v naravi. Sprehodite se za navdih.

Besedilo in foto: Štefan Zabret 

Oglejte si tudi