Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
6°C
JUTRI
21°C
9°C
Oceni objavo

Biti športnik je služba 24/7

Nina Kajzba je mlada Vojničanka, ki že 11 let trenira nogomet. "Obožujem šport, zato so mi všeč skoraj vsa njegova področja, vendar pa je bil nogomet tisti, do katerega sem začutila posebno povezavo, ki me je najbolj osrečil in v katerem sem videla najboljšo pot do uspeha. Zato sem se odločila za nogomet, potem ko me je zanj navdušil sosed," je povedala mlada športnica.

Letos je prestopila v italijansko Romo, s katero je podpisala pogodbo za dve leti. Septembra začenja tretji letnik ekonomske šole. Dela jo na daljavo, saj ima zelo natrpan urnik. "Število treningov je popolnoma odvisno od števila tekem. Med poletnimi pripravami je bilo tudi po 14 treningov na teden. S tekmovalno sezono se ta številka zmanjšuje. Na vsak trening moramo priti eno uro pred začetkom ali več, če imamo kakšne analize tekem oziroma sestanke. Potem imamo predogrevanje v fitnesu in ob kakršnih koli bolečinah lahko obiščemo fizioterapevta ali zdravnika, potem pa začnemo trening na igrišču ali pa nadaljujemo v fitnesu. Če imamo na sporedu dva treninga, potem je eden po navadi v fitnesu, drugi pa na igrišču," je povedala Nina.

Mladi talenti v navdih

Ko pa se med poletjem in zimo število treningov zmanjša, čas preživlja z družino in s prijatelji. Kot vsak najstnik rada pogleda kakšen dober film ali serijo: "Rada poslušam glasbo, ob tem tudi rišem. Ko želim pozabiti na vse obveznosti, me to najbolj sprosti, rada pa se ukvarjam še z drugimi športi." V športu ima veliko vzornikov, je bil pa Messi tisti prvi, ki jo je vedno navdušil s svojo igro: "Danes so mi vzorniki mladi talenti, ki dokazujejo, da ni pomembna starost, in ob športu ogromno pomagajo tudi pri kakšnih dobrodelnih organizacijah, se borijo proti rasizmu in podobno." S prejšnjim klubom so bile v mlajših selekcijah velikokrat državne prvakinje, s članicami so poleg naslova državnih prvakinj uspele priti med 32 najboljših ekip v Evropi v tekmovanju Liga prvakinj. "V primerjavi z Anglijo, Italijo, Nemčijo in še bi lahko naštevala, je ženski nogomet v Sloveniji zelo slabo razvit. Raste, ampak počasi. Igralke, ki si želijo višjega nivoja, se vse odpravijo v tujino, zato pa se tudi vidijo uspehi ženske A reprezentance, kjer lahko vidimo res velik napredek. Talentov je veliko, zato so tudi mlajše reprezentance konkurenčne večjim državam, vendar na klubskem nivoju nogomet v Slovenij še ni tako razvit," je povedala Nina. Kam bo Nino popeljala pot v prihodnosti, še ne ve, vsekakor pa se želi profesionalno ukvarjati z nogometom: "Zagotovo si želim biti pomemben člen prve ekipe, biti konstantna igralka ženske A reprezentance in končati srednjo šolo." Če ne bi bila športnica, bi bila verjetno umetnica, saj rada ustvarja.

Kar daješ, to dobiš

Starši in prijatelji jo zelo podpirajo: "Vedno so tukaj zame, ko jih potrebujem, za kar sem jim neizmerno hvaležna. Veseli so za vse moje uspehe." V vseh letih igranja nogometa se je Nina naučila veliko stvari: "Ne vem, če bi lahko kdaj končala naštevanje. Izpostavila bi disciplino, spoštovanje, odnos, pogum, vztrajnost in samozavest. To so tiste vrednote, v katerih sem se najbolj izpopolnila preko tega prečudovitega športa. Pri treniranju športa je na prvem mestu pomembno to, da uživaš v tem, kar počneš; da te šport osrečuje, da si vesel medtem ko trdo delaš in da ti ni nikoli problem narediti kakšno ponovitev, vajo, trening več," je povedala Nina. "S takšnim odnosom pridejo najboljši rezultati. Kar daješ, to dobiš. Poleg tega pa zagotovo disciplina in vztrajnost, ki sta tudi zelo pomembni stopnici do uspeha. Praktično vsaka stvar, ki jo počneš, vpliva na tvoj uspeh. Kdaj ješ, kaj ješ, kdaj spiš, koliko spiš, koliko časa nameniš počitku … Če želiš biti res najboljši, je biti športnik služba, ki zahteva polni delavni čas 24/7.«

Tekst: Klara Podergajs

Foto: osebni arhiv

Oglejte si tudi