Logo MojaObčina.si

Vipava

DANES
22°C
5°C
JUTRI
22°C
4°C
Deli
4451

Vipavski osnovnošolci ustvarjalno opozorili na varnostne izzive digitalnih tehnologij

Kibernetski kriminal ustvarja visoko gospodarsko škodo. Pred varnostnimi tveganji pri uporabi informacijskih tehnologij niso varna niti podjetja in ustanove niti gospodinjstva oziroma zasebni uporabniki, vključno z otroki. Zato so v podjetju Si Splet, v okviru akcije »ESET zimski dan«, izvedli natečaj za najboljši video na temo varne uporabe spleta. Odlično so se odrezali učenci OŠ Draga Bajca iz Vipave, ki so s svojim prispevkom zasedli drugo mesto.

Na natečaju, ki je potekal prvič, je sodelovalo deset osnovnih šol, njihovi kratki videi pa so bili dostopni prek Faceboooka na strani ESET NOD32 Slovenija in na YouTube-kanalu Eset Slovenija. Zmagovalci natečaja, ki so bili izbrani na osnovi skupne ocene, sestavljene iz glasu ljudstva in strokovne komisije, so učenci osnovnih šol Orehek Kranj in Ravne na Koroškem, ki bodo za nagrado doživeli nepozaben zimski dan na tečaju deskanja z deskarskim asom Žanom Koširjem. Tik za omenjenimi osnovnimi šolami, pa so pristali vipavski osnovnošolci, ki so osvojili skupno 14 točk.

Današnje generacije osnovnošolcev rastejo z informacijsko tehnologijo in digitalizacijo. Kibernetska varnost je zanje eno ključnih znanj, ki ga potrebujejo za uspešno delovanje v vse bolj digitaliziranem okolju. Za uspešno spopadanje z izzivi na področju kibernetske varnosti danes in v prihodnosti je po mnenju ESET Slovenije treba ljudi izobraževati že zelo zgodaj. Z ustvarjalno izobraževalno akcijo za osnovnošolce želijo povečati osveščenost in znanje splošne populacije glede varnosti na svetovnem spletu ter pri uporabi sodobnih informacijskih tehnologij.

Tovrstno ozaveščanje lahko neposredno pripomore k večji varnosti otrok, po drugi strani pa dolgoročno zmanjšuje število incidentov, povezanih s kibernetsko varnostjo, v vseh segmentih družbe in v gospodarstvu.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi