Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Odprava zelenega zmaja

V petek, 18. maja 2018, se je 13 mladih nogometašev NK Vipava-Primorje, v spremstvu trenerja in navijačev (17 staršev in sorojencev) odpravilo na nogometni turnir v Francijo. Veseli smo bili povabila organizatorja, saj gre za kvaliteten turnir z veliko odličnimi ekipami. Poleg ekip iz Francije so na turnirju sodelovale ekipe iz Italije, Švice, Maroka in Slovenije.
Iz lanskoletnih izkušenj je bilo jasno, da bo potrebno na igrišču 'pustiti srce', kot nogometaši radi rečemo. In res je bilo tako. Prve tekme smo začeli kar malce prestrašeno, kar je pomenilo dva uvodna poraza. Potem pa smo se le zbrali in v zadnji sobotni tekmi le premagali ekipo Annency-ja, kasnejšega zmagovalca turnirja. Na koncu se je to celo izkazalo kot edini poraz te odlične ekipe, kar nam je lahko v ponos. Zmaga je dvignila dobro razpoloženje v naši ekipi. To se je pokazalo v nedeljo, po trdih borbah smo dosegli tri zaporedne zmage ter en poraz. Na koncu je to zadostovalo za končno 10. mesto med 20 sodelujočimi ekipami. Lep uspeh!

Ta turnir je za nas iz več vidikov velik zalogaj, hkrati tudi priložnost za nekaj več. Pa pojdimo po vrsti. Iz Vipave smo se odpravili v petek ob 6h zjutraj, čakala nas je 11-urna pot z avtobusom do mesta Lumbin, kjer so nas pričakali prijazni gostitelji – člani društva JULKA. Pripravili so nam dobrodošlico, odlično hrano in pijačo, ob kateri je pogovor sproščeno stekel. Pozdravil nas je župan občine Lumbin in v naši družbi ostal ves večer. Članom društva in županu smo izročili darila, poleg košare z lokalnimi dobrotami tudi sadiko hruške in trte. Upamo in želimo, da bo poleg hrušk in grozdja še pomembnejši sad trajna in lepa vez med nami.

Po večerji so mladi nogometaši odšli na domove gostiteljev, kar je ena od pomembnih stvari te odprave – znajti se v tujejezičnem okolju, spoznavati navade okolja in ljudi, tkati nova znanstva in morebitna prijateljstva,…lepa priložnost za mladega človeka.

Starši, sorojenci in trener smo se odpeljali v bližnji kamp, v idilično okolje ob jezeru, kjer nam je večer po dolgem in napornem dnevu minil v prijetnem klepetu.

V soboto smo po zajtrku vsi skupaj odšli na kratek ogled bližnjega mesta Grenoble. Popoldne smo preživeli na in ob nogometnem igrišču, večer pa zaključili s 'Tržnico Evrope', na kateri so se z lokalnimi specialitetami – hrana in pijača – predstavile vse sodelujoče ekipe. Paleta pestrih okusov in barv je poskrbela za prijetno polne želodce. Vipavsko stojnico so odlično pripravili naši prizadevni starši, ki so poleg hrane in pijače poskrbeli tudi za zelo prepričljivo turistično promocijo vipavske doline. Promocijski material sta prispevala TIC Ajdovščina in Vipava, obiskovalci so se z veseljem zadrževali ob naši stojnici še dolgo potem, ko so bile druge že prazne. Pesem in smeh, dobra volja, celo zaplesali smo. Starši in otroci – hvala vam!

Nedelja je minila v znamenju nogometa. Zaključek, mimohod vseh ekip, razglasitev in podelitev priznanj za vse sodelujoče se je končala v večernih urah. Utrujeni, pa vendar polni lepih vtisov in novih znanstev smo se poslovili od naših gostiteljev, ki so nam bili dva dni res prijetna družba. Da nas je čakala več kot 10-urna pot domov ni nikogar preveč skrbelo.

Naj se nazadnje še enkrat zahvalim vsem, ki so nam omogočili to lepo izkušnjo:

  1. našim gostiteljem – članom društvom JULKA, predvsem njihovemu predstavniku, g. Laurentu Tondussonu, ki je poskrbel, da je vse teklo brez večjih težav,

  2. občini Vipava za sofinanciranje odprave in darila za gostitelje,

  3. TIC obeh občin – Vipava in Ajdovščina za promocijski material,

  4. fantom, ki so se trudili pustiti dober vtis na in ob igrišču; v žaru borbe se je včasih tudi iskrilo, na koncu pa športni pozdrav in stisk roke stvari postavi na pravo mesto,

  5. trenerju Janu, ki je bil, žal, zaradi bolezni primoran ostati doma

  6. in nazadnje STARŠEM – brez vas bi bila udeležba samo še en turnir v vrsti drugih. Potrudili ste se od priprave in izpeljave vseh spremljevalnih delavnosti. Poskrbeli ste za hrano, odlično predstavili našo vipavsko dolino, športno navijali za naše – vaše fante, bili res prijetna družba,… HVALA ZA VES TRUD!!!

Športni pozdrav,
Lojze Adamič, trener ekipe

Oglejte si tudi