Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Prvo mednarodno ocenjevanje medu v Ložah

Pestrost rastlinskega sveta v različnih geografskih področjih ima za posledico izredno veliko pestrost medu .To pestrost medu ohranjamo tudi s pomočjo ocenjevanja medu. Potrditev svojega dobrega dela pa čebelar lahko pridobi z udeležbo na ocenjevanju medu.

Ocenjen med je iz tržnega vidika kupcu privlačnejši, saj mu zagotavlja dodatno potrditev kvalitete in kakovosti medu. Med na ocenjevanju z doseženo oceno pridobi t.i. dodano vrednost, ki je dandanes vse pomembnejši dejavnik prodaje, ki vas razlikuje od drugih. S tem se vaša opaznost na trgu prodaje poveča.

V  Ložah, kjer se cedita vino in med, smo prepoznali pomen ocenjevanja medu za čebelarja in tako 17.12. izvedli prvo mednarodno ocenjevanje medu v Vipavski dolini, to je nadaljevanje 3. čebelarske maše, ki je bila v mesecu avgustu. Za praznik sv. Martina smo nadgradili čebelarske aktivnosti z blagoslovom pridelka medu. Na prvo ocenjevanje medu je prišlo 37 vzorcev, ki jih je ocenjevala strokovna komisija z licenco, pod vodstvom mag. Aleša Rodmana.
Prevladovali so predvsem cvetlični, gozdni ter lipovi okusi medu,
medtem, ko je bilo nekaterih vrst le za vzorec. Glavni krivec za to pa je bila pozeba v mesecu aprilu, ampak ne glede na to je med zelo kakovosten. Posebnost je bil med iz sončnic, ki je na ocenjevanje prišel iz Češke. Ocenjevan med pa je bil podarjen osnovni šoli Draga Bajca.

Podelitev diplom in priznanj ter nagrad s kulturnim programom smo zaradi prostorske stiske 23.12. izvedli na prenovljeni podružnični šoli na Gočah.

Za prireditev se zahvaljujemo občini Vipava, g. županu Ivanu Princesu, ravnateljici osnovne šole Draga Bajca Vipava ga. Mojci Pev, mag. Alešu Rodmanu, nastopajočim učencem podružnične šole Goče z vodjo podružnice g. Gostimirjem Marcem ter ostalim učiteljicam, oblikovalcu diplom in priznanj g. Leonu Furlanu, vsem gospodinjam, ki ste napekle domače dobrote in ostalim, ki ste pripomogli, da je ta prireditev uspela.

Melita Dolenc
Foto: Aleš Rodman

Oglejte si tudi