Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Vse najboljše Leonardo!

15. aprila 1452 se je v majhni toskanski vasici Vinci rodil Leonard, poznan kot Leonardo da Vinci. Učenci OŠ Draga Bajca Vipava so mu voščili na poseben način.
Leonardo da Vinci ni bil zgolj umetnik, ki je ustvaril eno izmed najslavnejših slik v likovni umetnosti Mono Lizo, ampak je bil tudi znanstvenik in izumitelj, čigar poti so vodile po skoraj celotni Evropi in ga leta 1500 pripeljale tudi v Vipavo. Beneška republika mu je namreč naročila izvedbo študije za zaščito območja pred turškimi vpadi in reka Vipava naj bi bila primerno sredstvo za zagotavljanje učinkovite obrambe.

Organizatorji Leonardovega dneva (Il Giorno di Leonardo-dan, ko v Vinciju v bližini Firenc slavijo Leonardov rojstni dan) so v sodelovanju z Zavodom za turizem TRG Vipava povabili vipavske osnovnošolce, naj ob njegovem prazniku pripravijo voščilo, ki bi ga bil vesel še sam Leonardo, če bi učakal ta jubilej.

Osmošolci, ki obiskujejo izbirni predmet italijanščina, ter devetošolki Anja in Hana so veselo poprijeli za delo in posneli video voščilo ob izvirih reke Vipave, ki jih je Leonardo vneto preučeval in so danes ena glavnih turističnih znamenitosti Vipave. Za glasbeno podlago je poskrbel zborček Poke pod vodstvom ge. Nadje Rodman Koradin. Vsega tega pa ne bi bilo brez naše snemalke in montažerke ge. Tine Kosovel. Na koncu je g. župan mag. Ivan Princes učence razveselil s torto. Škoda, ker je ni uspel poskusiti Leonardo …

Nadejamo se, da bomo naslednje leto, ko bo 500-ta obletnica smrti Genija, ponovno sodelovali.

Voščilo si lahko ogledate na spletni strani naše šole ter na naslednji povezavi: https://youtu.be/RawxoDHJh6c.

Maruška Rojc

Fotografije: Jan Franc Kopatin in Neža Lemut

Oglejte si tudi