Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Druženje, martinovanje in grad v Ložah

V zadnjem mesecu je bilo tako v medijih kot tudi v družbi velikokrat slišati ime vasi Lože. Ložani smo se odločili, da tudi letos, že tretje leto, pripravimo martinovanje, le da tokrat v gradu naše vasi. Tako kot smo v zadnjih letih že večkrat dokazali, smo tudi tokrat stopili skupaj in se izkazali, da skupaj delamo dobro in pomembne stvari za našo vas. Skupno delo pri dogodkih, ki vaščane povezujejo nam predstavlja veselje, saj pri tem dosegamo pomembne cilje oz. vrednote: vzpostavljamo sosedske odnose, povezujemo vaščane in s tem omogočamo dogajanje zunaj – na vasi. 

Lepo je videti, ko otroci z največjim veseljem poprimejo za orodje in pripravijo okolico za praznovanje, ki se ga veselijo. Lepo je videti mlade, ki se med organizacijo in skupnim delom še bolj povezujejo. In lepo je videti starejše vaščanke in vaščane, ki pridno čistijo vas, lupijo krompir in nam pripravijo kaj za pod zob. A kar je najpomembneje: lepo je videti, ko strmimo k nečemu več, ko si zaupamo, pomagamo in v tem vidimo smisel, saj so prav takšni dogodki droben mozaik k dobremu delovanju vasi. In prav zaradi vsega povedanega se lahko pohvalimo, da smo martinovanje v Ložah odlično izpeljali. 

Ideja o martinovanju v Ložah je bila pravzaprav namenjena temu, da tako vaščanom, kot tudi drugim krajanom predstavimo vinarje, ki se nahajajo v naši vasi. Letos smo vinarje podrobneje predstavili tudi preko facebook strani, tako da so obiskovalci dobili pristnejši stik ob pokušnji njihovih vin. V grajski kleti so obiskovalcem svoja vina ponudili naslednji vinarji: Ivan in David Mohorčič, Vinko in Erik Jež, Bogdan in Nejc Nabergoj, Stojan in Iztok Kodelja, Dušan in Darja Benčina, Joško Rehar ter Primož Dolenc in Nataša Belingar Dolenc. Glede na odziv vseh obiskovalcev se lahko pohvalimo, da imamo v Ložah res odlična vina, saj je v njihovem okusu čutiti, da so narejena z ljubeznijo in trudom. 

Dogodek, ki je bil odmeven tudi v medijih, je očaral tisoč glavo množico nasmejanih in zadovoljnih ljudi. Presenečeni nad preprostim, a kljub temu bogatim ambientom, srčnostjo vseh sodelujočih in vrhunsko glasbeno skupino 'Ne joči pevec', ki je vneto igrala in igrala, so prepričani, da nas naslednje leto spet obiščejo. Da so se naši gostje sprostili in uživali pa gre zahvala mnogim, ki so nam pomagali, med drugim tudi sponzorjem.

A čar in pečat letošnjega martinovanja je podal naš grad. Že veliko let Ložani pogledujemo vanj in si želimo, da se v njem prižge luč, ki bo vas še bolj povezovala. In tokrat se nam je želja uresničila, saj smo stopili skupaj z lastnikom Aaronom Nadale Mayer, ki je gonilna sila in predstavnik družine Mayer ter z novoustanovljenim društvom, ki je v pod okriljem lastnika gradu –Kulturno društvo Von Leitenburg, ki  je bilo ustanovljeno z namenom obnovitve, ter upravljanja gradu v Ložah. 

Zaradi dobrega sodelovanja s strani društva Von Leitenburg, strmenju k istemu cilju in želji po povezovanju in druženju smo odločeni, da bo grajska luč še gorela in združevala ljudi, ki živimo pod grajskim okriljem. 

Dodatna popestritev letošnjega martinovanja so bili tudi konjeniki iz konjeniškega društva Sveti Štefan iz Vipave, ki so številne otroke navdušili z vožnjo s kočijo in jahanjem konj.

 

Jasna Rener

Oglejte si tudi