Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Ložani v Železni Kapli

V tednu kulture in pusta smo se v organizaciji Kristjana Ježa iz Lož odpravili (21 udeležencev) na obisk k Martini Piskernik, rojeni Kodelja iz Lož, ki si je nov dom ustvarila na avstrijskem Koroškem v Železni Kapli.

Prvi večer nas je gostil Martinin najstarejši sin Alexsander, ki ima svoje gostinsko podjetje Alex, tu smo tudi praznovali rojstni dan Nadje Premrl iz Vipave. Po končanem praznovanju pa smo prenočili v gostišču Podobnik, ki ga skupaj s svojim možem Mihijem in sinovoma Christijanom in Domenikom vodi Martina. Tu smo tudi bivali vse dni, ki smo jih preživeli v Železni Kapli.

Kot se za prave Slovence spodobi smo se naslednji dan odpravili na smučišče Peca, ki meji na našo Koroško. Na praznični dan je tam bilo veliko Slovencev, ki so prišli uživat v neokrnjeno naravo in vijugat po belih strminah ter iskat zaklad kralja Matjaža. Z gondolo smo se povzpeli na vrh smučišča, kjer se nam je v koči na razgledni ploščadi razkril nebeški pogled na avstrijsko Koroško.

Naša gostiteljica Martina, ki je polna energije, nam je pripravila in zapolnila vse dni našega obiska. Rezervirala nam je tudi dvorano za kegljanje na ledu - bilo je veliko smeha in zabave. Ogledali smo si tudi gostišče, kjer sušijo celega prašiča brez kosti in drobovine.

Na Slovenski večer je poskrbel in nas ogrel Aleš Ploj s staro avstrijsko harmoniko. Po končani pustni povorki smo si v kulturnem domu ogledali generalko Slovenskega prosvetnega društva Zarja z odlomki iz vsakdanjega življenja v narečni slovenščini. Zvečer pa smo se v pustne maske odeti odpravili v gostilno pri Kovaču. Igrali so naše domače viže. Pevske sposobnosti pa je pokazal tudi Denis Premrl iz Vipave in skupaj z ansamblom zapel nekaj naših ponarodelih pesmi. Vrhunec večera pa je bil, ko je komisija razglasila in podelila nagrade vsem prisotnim maskam. Nekatere so bile res izvirne in nekaj posebnega. Tudi naša skupina ni zaostajala za njimi. Bilo je nepozabno kot tudi dnevi v Železni Kapli. Gostitelji, družina Piskernik, nas je razvajala z njihovo gastronomijo, domačnostjo, vodenimi ogledi mladega Domenika ter seveda nepogrešljive Martine in cele njene družine in zato jim kličemo nasvidenje do naslednjič.

Melita Dolenc

 

Oglejte si tudi