V petek 24. januarja 2020 smo Zavod za turizem Trg Vipava v sodelovanju s kletjo Vipava, za vinogradnike in vinarje pripravili zanimiv in poučen izobraževalni dogodek Vinoreja. Prvi letošnji strokovni izobraževalni dogodek je bil namenjen predvsem vinarjem in vinogradnikom. Vse zbrane so pozdravili župan občine Vipava Goran Kodelja, direktor Vipava 1894 Jakob Blaschitz in direktorica zavoda za turizem Vipava Barbara Repovš. Predavali so nam strokovnjaki s področja vinarstva in vinogradništva, ter trženja. Program pa je povezovala novinarka Marjana Grčman.
Za začetek nam je dr. Dejan Bavčar iz Kmetijskega inštituta Slovenije predaval o pomenu aromatičnih snovi v belem vinu. Dr. Klemen Lisjak, ravno tako iz Kmetijskega inštituta Slovenije nam je pripravil dve obsežni predavanji na temo Fenolne sestave belih in rdečih vin, razvoj analitike ter možnosti uporabe in Tehnologija pridelave vrhunskih rdečih vin.
Prisluhnili smo tudi francoskemu enologu Nicolasu Nève, ki živi v Sloveniji dela pa za mednarodno vinarsko svetovalno službo na območju vzhodne Evrope Laffort. Predaval je izključno o rose vinih, natančneje: Globalni fenomen rosé vin: ključi do uspeha. Pripravil nam je kratko analizo o kakovosti, napakah, ter možnostih izboljšanja vipavskih rosejev.
Ker brez znanj o trženju ne gre, nam je za konec predaval Blaž Rosa iz podjetja Markacija d.o.o., o tem kateri so pomembni dejavniki kako zgraditi in tržiti blagovno znamko v vinarstvu.
Za konec smo se družili ob pogostitvi in degustaciji nove linije vin kleti Vipava imenovane Terase. Predavanj se je udeležilo preko 100 vinogradnikov in vinarjev tako Vipavske doline kot tudi Slovenske Istre in Krasa. Zato se zahvaljujemo vsem, ki so se dogodka z zanimanjem udeležili in nas pri projektu podprli.



