Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

40 let Gradiškega cerkvenega zbora

"Pesem je most, ki različnosti spaja, je kot studenec, ki žejo gasi, sonce, ki gore ledene odtaja, roža, ki naše življenje krasi…"

S temi verzi zasavskega pesnika in kulturnega delavca Nandeta Razborška je gospa Zvonka Starc, v imenu Mešanega pevskega zbora sv. Štefan Vipava, čestitala pevkam in pevcem gradiškega cerkvenega pevskega zbora, ki je v soboto, 29. decembra, v cerkvi sv. Križa na Gradišču pri Vipavi, skupaj z bivšimi in sedanjimi pevci ter številnimi obiskovalci koncerta, obeležil 40. obletnico delovanja.
Zbor vsa ta leta vodi Srečko Petrič. V njem, od ustanovitve pa vse do danes, prepevajo Ivanka Marc, Drago Malik in Joška Uršič, ki je v verzih predstavila kratko zgodovino zbora:

"Srečko je bil majhen fant, pri sveti maši ministrant. Dve sva peli brez not in spremljave, za tisti čas so bile naše viže kar prave. A čas se ni ustavil. Vedno je nekdo prišel in nadaljeval, da je zbor do danes obstal. In Bog je hotel, da je v Vipavo prišel mladi kaplan, Jezusov namestnik, pokojni gospod dekan.

Trudil se je in želel, da bi v Logu latinsko mašo peli, a tega, žal, nismo doživeli. Pred štiridesetimi leti je Srečko začel, ob pomoči Herte Poljšakove je zbor oživel. Od tedaj naprej pospremimo vsakega na zadnji poti, četudi v manjšem številu nas nič ne moti.

Takrat so tudi naši otroci z nami peli, da bi trajalo, smo si želeli. Pa je kar prehitro prišel čas, ko so zapuščali nas in rojstno vas. Danes jih je nekaj med nami, počutimo se kot nekdaj, le tistega časa ne moremo priklicati nazaj.

Pred petintridesetimi leti nam je božja previdnost Magdo poslala, polovico svojega življenja je z nami ostala. Za ves trud in pomoč ji kličemo iskrena hvala!

Hvala Bogu in materi božji za vsa ta leta in čas, ko je pesem, kot v eno družino, združila nas."

V prvem delu koncerta so obiskovalci prisluhnili skladbam cerkvenega leta, v drugem pa božičnim skladbam.

Predstavila se je tudi pevska skupina Karla Štreklja s Krasa.
Druženje smo nadaljevali v Kulturnem domu na Gradišču, kjer so za pogostitev, ob podpori KS Gradišče, poskrbele gospodinje in domači vinarji.

In naj še zaključim z besedami gospe Zvonke:

"V pevskih zborih se srečujemo zelo različni pevci, vsak s svojimi sposobnostmi, željami, kriteriji .. žejni lepega in ubranega petja, žejni umetniškega poustvarjanja. Včasih hladni in ledeni v svoji duši, obremenjeni vsak s svojimi problemi. A, ko lepo in ubrano odpojemo program, ki smo ga skrbno pripravljali, vanj položili ves svoj trud, postanejo te pesmi most, sonce in rože ..."


Naj se uresniči največkrat izrečena želja – da bi še dolgo prepevali v božjo čast in slavo ter sebi, sovaščanom in Vipavcem v veselje in zadovoljstvo.


I.P.

Oglejte si tudi