Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Leto ZOOM-a še ni za nami

Vstopili smo v leto 2021 in na Ljudski univerzi Tržič vse planirane izobraževalne aktivnosti zaradi trenutnih razmer še vedno izvajamo na daljavo, tudi dva mednarodna projekta (Erasmus+), podjetniške programe, ki potekajo v okviru projekta 'Tržiški kreativni center'; delavnice in tečaje v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje, študijskih krožkov in dejavnosti v okviru Centra za medgeneracijsko učenje.

Pri vključevanju v izobraževanja na daljavo smo zabeležili težave pri starejših, bodisi ker nimajo dobre računalniške opreme ali je sploh nimajo, bodisi ker nimajo nikogar, ki bi jim pri tem pomagal, zato je čutiti upad te ciljne skupine. A po drugi strani opažamo, da se je v jesenskem zaprtju opogumilo več starejših, ki že zelo spretno in pogumno uporabljajo videokonferenčne aplikacije, tudi iz razloga, ker drugih možnosti enostavno ni, razvoj digitalizacije pa gre hitro naprej.  Zato bomo na Ljudski univerzi Tržič takoj, ko bo mogoče, za udeležence razpisali različne delavnice na temo 'učenja na daljavo'.

Iz izkušenj smo ugotovili, da se učenje na daljavo zelo dobro obnese prek vnaprej posnetih video predavanj in kratkih filmčkov, ki so dostopni na Youtubeu, kjer ima Ljudska univerza Tržič tudi odprt svoj kanal. Stremimo pa k temu, da se tudi jezikovna in računalniška znanja ljudem omogočijo na daljavo, saj očitno druge možnosti še nekaj časa ne bo.

Ne smemo pa pozabiti, da izobraževanja na daljavo nikakor ne morejo nadomestiti tradicionalnih oblik učenja, ki temeljijo na osebnem stiku, kakovostnem preživljanju časa in izmenjavanju znanj in izkušenj.

Ampak kot pravi ljudska modrost: »Nobena stvar ni tako slaba, da ne bi mogla biti še slabša, in nobena tako dobra, da ne bi mogla biti še boljša.« Stremimo k temu, da iz vsake situacije potegnemo najboljše, kar se da, in upamo, da skupaj prebrodimo krizo epidemije, se vrnemo v šolske klopi ter ponovno navežemo družabne stike.

Oglejte si tudi