Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

ALPE ADRIA REGIJA DOŽIVETIJ - 155 tisoč evrov za dragocene vsebine dobivamo tudi Tržičani

V projektu Alpe Adria regija doživetij se je povezalo dvanajst slovenskih in avstrijskih partnerjev in se pod vodstvom Regionalne razvojne agencije Gorenjske (BSC Kranj) prijavilo na javni razpis Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija 2014-2020 ter uspešno pridobilo sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Vrednost načrtovanih aktivnosti je skoraj 2,5 milijona evrov, od tega bo 85 odstotkov (2,1 milijon evrov) sofinanciranih iz sredstev ESRR, avstrijskim partnerjem bo dodatnih 10 odstotkov namenila Koroška deželna vlada.
Sredstva bodo namenjena razvoju turistične ponudbe na čezmejnem območju zahodnih Karavank. To območje danes spada med turistično manj razvita. Obsega Natura 2000 območja, ima z bogato biodiverziteto številne naravne in kulturne zanimivosti, vendar pa pomanjkljivo turistično ponudbo in veliko neizkoriščenih možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in zimske aktivnosti. Obstoječa, dobro zamišljena turistična ponudba zaradi premalo znanj in nepovezanosti deležnikov žal ne prinaša pomembnih razvojnih rezultatov. To želimo s projektom izboljšati in dvigniti kakovost ponudbe ter s tem v Karavanke privabiti večje število obiskovalcev, dolgoročno pa zagotoviti nova delovna mesta na področju turizma in v spremljajočih dejavnostih.

 

»Sto petinpetdeset tisočakov za pomembne, dragocene vsebine dobivamo tudi Tržičani,« zadovoljno pove župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. »Pridobljena sredstva iz projekta bomo namenili izboljšanju ponudbe v planinskih kočah, ki bodo dobile dodatno ponudbo za gorske kolesarje in pohodnike. Pomembno je tudi delo s turističnimi ponudniki in iskanje možnosti za kvalitetno preživljanje časa turistov pri nas v zelenih zimah. Pogovarjamo se o možnosti nakupa še ene nizko vrvne vlečnice, saj je ta prenosna, ki smo jo letos testirali pri Planinskem domu na Zelenici, svojo nalogo opravila odlično,« dodaja župan mag. Sajovic.

 

Poleg skupnih razvojnih vsebin, je Občina Tržič vključena v vse tri sklope projekta na temo pohodništva, gorskega kolesarjenja in zimskih aktivnosti. Glavni poudarek pa bo na skupni turno-kolesarski poti in ureditvi planinskih koč, na informacijskih panojih in otroškem gorskem parku ter na snežnem parku in oznakah za turno smuko.

  

Več kot polovica finančnih sredstev projekta Alpe Adria regija doživetij bo namenjena kakovostni nadgradnji infrastrukture. Pohodniki bodo imeli na voljo urejene in bolje označene planinske poti, počivališča in informacijske točke, urejene bodo pohodniške poti v dolinah. Kolesarjem bo na voljo razgledna turno-kolesarska pot, ki bo omogočala kakovostno doživetje in varno vožnjo. Nadgradila se bo ponudba planinskih koč pod Storžičem, na Kofcah, na Zelenici, pri izviru Završnice in na Golici, v Javorniškem Rovtu bo vzpostavljen gorsko-kolesarski učni center, na Jezerskem pa zimski učno-rekreacijski center.

 

Projekt se je začel izvajati maja letos in bo trajal tri leta, do aprila 2020. V njegovo izvedbo je vključenih dvanajst partnerskih organizacij: Regionalna razvojna agencija Gorenjske (BSC Kranj) kot vodilni partner, Planinska zveza Slovenije, Pohodništvo&kolesarjenje GIZ, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, Občine Jesenice, Tržič in Jezersko na slovenski strani ter razvojna agencija Carnica-Region Rosental, marketinška agencija Region Villach Tourismus, podjetje Umweltbüro ter Občini Šentjakob v Rožu/St. Jakob im Rosental in Podklošter/Arnoldstein na avstrijski strani.

 

Vsi si bodo prizadevali, da Karavanke postanejo regija petzvezdičnih doživetij, prepoznavna v širšem mednarodnem prostoru.

 

Oglejte si tudi