Testeninska solata za štiri osebe:
150 g vaših najljubših testenin
2 paradižnika
1 konzervica sladke koruze
1 manjša čebula
1 lonček (grškega) jogurta
Sok polovice limete
1 žlica sesekljanega peteršilja
Feta sir ali kak drug sir iz slanice
1/2 žličke česna v prahu
V slani vodi skuhamo 150 g testenin (za različico brez glutena uporabite brezglutenske testenine), jih odcedimo in ohladimo. Medtem narežemo paradižnik, drobno sesekljamo čebulo in vse skupaj damo v posodo. Dodamo še koruzo, testenine, jogurt, limetin sok, peteršilj, česen v prahu in naribamo sir. Dobro premešamo, po potrebi dosolimo in postavimo v hladilnik.
Solato lahko pripravite tudi z grškim jogurtom, da je bolj kremasta.
*Veganska različica: Namesto jogurta in fete uporabite veganske nadomestke.
Nabodala za štiri osebe:
4 piščančji prsni fileji brez kože in kosti
2 žlički sladke paprike v prahu
1 ščep soli
1 ščepec popra
1 žlička česna v prahu
1 žlica sesekljanega peteršilja
2 žlici olja
3 žlice sladke čili omake
Sok pol limete
Piščančje prsi operemo, narežemo na tanke zrezke, začinimo s papriko, soljo, poprom, česnom, peteršiljem in oljem ter dobro premešamo. Piščančje koščke nato nataknemo na osem (vlažnih) paličic za ražnjiče. Pečemo jih lahko na žaru, v ponvi ali cvrtniku na vroč zrak (190 °C, 18 minut, vmes obrnemo). Preden jih postrežemo, nabodala premažemo s sladko čili omako, ki smo ji primešali sok polovice limete (za različico brez glutena bodite pozorni na sestavine sladke čili omake).
*Veganska različica: Namesto mesa uporabite seitan ali pa gobe bukov ostrigar. Svetujemo marinado na osnovi olja ali vode – vse začimbe zmešajte skupaj v olju ali vodi, ki jo prelijete čez seitan ali gobe, pustite nekaj časa, da se okusi povežejo.
Dober tek!
Besedilo in foto: Vanja Štrumbelj




