Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

SOCIALNA AKTIVACIJA

Projekt socialne aktivacije, katerega nosilec je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, prinaša programe tudi za prebivalce na območju Dolenjske in Bele krajine. Projekt je namenjen dolgotrajno brezposelnim in dolgotrajnim prejemnikom denarne socialne pomoči. Trenutno sta za našo regijo izbrana dva programa, ki se bosta predvidoma pričela konec meseca oktobra.
 SOCIALNA AKTIVACIJA

Dolgotrajna brezposelnost, revščina in socialna izključenost so okoliščine, ki so tesno povezane in močno zaznamujejo človekovo življenje. Razlogi, ki posameznika privedejo do teh okoliščin so številni, zato so te situacije zelo kompleksne in zahtevajo kompleksno obravnavo, veliko pomoči, spremljanja in podpore posamezniku.

Socialna aktivacija je pomoč pri socialnem vključevanju dolgotrajno brezposelnih in dolgotrajnih prejemnikov socialnih transferjev, z različnimi kompleksnimi težavami in okoliščinami. Cilj socialne aktivacije je podpora pri reševanju osebnih težav in okoliščin, aktivno vključevanje v družbo ter približevanje trgu dela.

Nosilec projekta je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Projektne aktivnosti sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada. Projektna enota deluje na regijskem nivoju in sicer v okviru 16 regijskih enot po celotni Sloveniji. Enotni vstopni točki, preko katerih uporabniki vstopajo v socialno aktivacijo, sta Center za socialno delo in Urad za delo Zavoda RS za zaposlovanje, ki sodelujeta s koordinatorji socialne aktivacije.

V regijski enoti Novo mesto, sta bila preko javnega razpisa izbrana dva dolga programa socialne aktivacije, katerih izvajalca sta Območno združenje Rdečega križa Novo mesto (program se bo izvajal v Novem mestu) in Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj (program se bo izvajal v Črnomlju). Ciljna skupina dolgega programa so osebe do 49 let, ki so v zadnjih 24 mesecih najmanj 12- krat prejele denarno socialno pomoč. Cilj programa je dvig socialnih in funkcionalnih kompetenc, z velikim poudarkom na delovnem usposabljanju.  

Območno združenje Rdečega križa Novo mesto v partnerstvu z Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, bodo izvajali program »Kreativno vključen in socialno opolnomočen«. Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj pa po izvajal program »Opolnomočenje ranljivih ciljnih skupin (dolgotrajno brezposelnih oseb in prejemnikov denarne socialne pomoči) in približevanje trgu dela Bela krajina«. Omenjena izvajalca bosta v okviru sofinanciranega projekta izvedla vsak dva dolga programa socialne aktivacije, s predvidenim začetkom v sredini meseca oktobra. V posamezni program, ki traja 11 mesecev, se bo vključilo do 20 oseb, kar pomeni skupno 80 vključenih oseb.

V programe socialne aktivacije po celotni Sloveniji, bo od leta 2017 do 2022 predvidoma vključenih 12.500 uporabnikov, letno do 3.000 oseb. V letošnjem letu je predviden še en javni razpis za sofinanciranje projektov »Razvoj in izvajanje programov socialne aktivacije«, s katerim bo regija pridobila še dodatne programe.

 

Več informacij o socialni aktivaciji in programih lahko dobite pri koordinatoricah:

dr. Marijeta Kobetič: 030 715 685, marijeta.kobetic@gov.si;

Anita Kukman Brudar: 030 715 686, anita.kukman-brudar@gov.si;

Tina Pajk: 030 715 682, tina.pajk@gov.si.

Oglejte si tudi