Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

Občinski praznik v čarobnem ambientu

Občina Trebnje občinski praznik praznuje 25. junija v spomin na dan, ko je Trebnje dobilo mestne pravice. Letos je praznovanje pripravila dvanajstič zapovrstjo, tokrat so osrednjo slovesnost pripravili v edinstvenem ambientu nove galerije na prostem – na ploščadi Forma Viva. Med lesenimi skulpturami iz Galerije likovnih samorastnikov Trebnje se je ob upoštevanju strogih omejitev zbralo več kot 100 obiskovalcev.

 

Letošnja Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Trebnje je bila posvečena 100. obletnici rojstva častnih občanov Občine Trebnje – Alojziju Šuštarju, Vilmi Bukovec in Bogdanu Osolniku ter 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Ob tej priložnosti so na ploščadi na ogled postavili tudi del razstave življenjske poti Alojzija Šuštarja, ki jo je leta 2008 pripravilo Kulturno društvo Trebnje pod vodstvom Marjana Zupančiča. 

 

Na osrednji svečanosti je zbrane uvodoma pozdravil župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic, ki je ob tej priložnosti med drugim izrazil zadovoljstvo, da občina na vseh področjih napreduje z velikimi koraki. Letošnji slavnosti govornik je bil minister za obrambo mag. Matej Tonin, ki se je pred tem v Trebnjem že srečal s predstavniki Gasilske zveze Trebnje in društvi Gasilskega poveljstva občine Trebnje, v spomin na osamosvojitvene dogodke in žrtve v spopadu v okviru krajše komemorativne slovesnosti pa na Medvedjeku položil venec k spomeniku. 

 

Osrednje mesto slovesnosti pa je tudi letos pripadlo občinskim nagrajencem. V Trebnjem so podelili osem priznanj Občine Trebnje in štiri plakete Občine Trebnje. Priznanja in plaket je podelil župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic skupaj s poslancema v Državnem zboru RS Blažem Pavlinom in Francijem Kepo.

 

Plakete Občine Trebnje v letu 2020 so prejeli Prostovoljno gasilsko društvo Ponikve za 110 let izjemnega delovanja na področju gasilstva, Bogomir Mlakar za dolgoletno delo na področju prostovoljstva, Krajevne skupnosti Čatež in Občine Trebnje (v njegovem imenu je plaketo prevzel sin Aljaž Mlakar), Alojz Radelj za življenjsko delo na področju športa in mladih ter Patricija Pavlič za izjemen prispevek k razvoju izobraževanja in kulture.

 

Priznanja Občine Trebnje v letu 2020 do prejeli Društvo vinogradnikov »Lisec« Dobrnič za izjemen prispevek k razvoju vinogradniških območij Lisec in Šmaver, Kulturno društvo Trebanjski oktet za 40 let uspešnega delovanja na področju kulture, Jože Erjavec, dobri pastir, za predano delo v Župniji Šentlovrenc, Klekljarska skupini Žnurce (sekcija Kulturnega društva Trebnje) za izjemen prispevek k prepoznavnosti občine z uspešno izvedbo projekta BA-ČI, Maja Kastelic za izjemen prispevek k prepoznavnosti občine z dosežki na področju ilustracije in grafičnega oblikovanja, Janez Gorec za izjemen posluh in prispevek k razvoju Šentlovrenca in občine, Kmetija Kužnik za predano delo na področju prostovoljstva in kmetijstva in Uroš Primc za predano delo z mladimi in prispevek k ohranjanju kulturne dediščine.

 

Osrednjo občinsko slovesnost je obogatil tudi izbran kulturni program. Tako kot doslej so  zbrane uvodoma pozdravili člani in članice Občinskega pihalnega orkestra Trebnje. Na praznovanju je nastopila je mlada sopranistka Jerica Steklasa, ki prihaja iz Vrhovega pri Šentlovrencu. Svoje glasbeno izobraževanje je začela v Glasbeni šoli Trebnje kot violinistka, kasneje pa je violino zamenjala za petje. Pevsko izobraževanje je pred dobrim letom zaključila z magisterijem na dunajski glasbeni akademiji. Mlado sopranistko je spremljal pianist Zoltan Peter, ki od leta 1993 poučuje na Glasbeni šoli Trebnje. Kot solist, komorni glasbenik in klavirski spremljevalec  mnogih vrhunskih glasbenikov mlajše in starejše generacije nastopa v Sloveniji in v tujini. Pogosto sodeluje na domačih in mednarodnih mojstrskih tečajih in tekmovanjih.

 

V programu slavnostne seje sta sodelovala še dva vrhunska glasbenika. Matej Kužel je diplomirani saksofonist in vsestranski glasbenik, aktivno igra tudi klarinet in flavto. Redno sodeluje z raznimi zasedbami: Teo Collori in Momento Cigano, Magnifico, Elvis Jackson, RTV Big Band, All Star Orchestra & Klemen Slakonja. Igra in snema za MGL (Mestno Gledališče Ljubljana). Pianist Nejc Škofic pa se je glasbeno izobraževal na Konservatoriju v Celovcu, kjer je zaključil študij iz jazz klavirja in pedagogike. Izpopolnjeval se je tudi področju klasične glasbe. Je vsestranski glasbenik z obsežnim repertoarjem, prisoten v različnih žanrih. Skozi leta je sodeloval z glasbenimi ustvarjalci kot so Janez Bončina Benč, Anja Hrastovšek, Kristina Oberžan, Boštjan Gombač, Nuška Drašček, Goran Bojčevski in drugi.

 

Rdečo nit slavnostne seje je spretno pletla Petra Krnc Laznik. Pri pripravi in izvedbi prireditve, nad katero je bdela trebanjska izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), gre zahvala še 

Glasbeni šoli Trebnje, Kulturnemu društvu Trebnje, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Trebnje, CIK-u Trebnje in Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje, Kreativno umetniškemu inkubatorju, Knjižnici Pavla Golie Trebnje ter Cvetličarni Kala - CvelbART, ki je poskrbela za cvetlični aranžma.

 

JSKD OI Trebnje, Joži Sinur

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Oglejte si tudi