Oceni objavo

Krajevna skupnost Šentlovrenc


V KS Šentlovrenc v 14 naseljih živi nekaj več kot 700 prebivalcev, od tega največ v središču, tj. v naselju Šentlovrenc, ki je na nadmorski višini 288 m. Število prebivalcev se povečuje in približuje tistemu iz obdobja po drugi vojni. V Šentlovrencu je bilo v preteklosti odkrito rimsko naselje, obsežno rimsko grobišče pa na Kazini, ki sodi že v Dolnje Prapreče. Tudi v drugih naseljih ob nekdanji rimski cesti Emona - Siscia je bilo najdenih več rimskih starin. Kraj se prvič omenja 1178. leta kot Sanctum Laurentium, večina krajev v okolici pa že prej. V Mačjem Dolu je bilo v jami Zijalki raziskano ledenodobno prebivališče jamskega človeka, v bruhalniku Škauba pa so v preteklosti že našli človeške ribice. Na Dolgi Njivi so v cerkvi odlične freske iz 15. stol. Med obema vojnama je bila v Šentlovrencu velika mlekarna in pitališče prašičev ter urejeno kopališče na Temenici s kabinami in z odrom za sončenje … V minulem letu je podružnična šola Šentlovrenc praznovala 150 let in ob tej priložnosti je KD Marije Kmetove izdalo zbornik, v katerem so opisali bogato kulturno in razvojno zgodovino Šentlovrenca.

V tem trenutku je v Šentlovrencu za večino krajanov najpomembnejše dokončanje vrtca, ki že dobiva končno podobo in seveda čimprejšnje načrtovanje in realizacija prepotrebnega prizidka vsaj dveh učilnic k šoli. Prav tako vodstvo KS načrtuje realizacijo lokalne čistilne naprave za šolo, kulturni dom in njuno okolico, saj odplake povzročajo kar velike probleme v rabi prostorov.

Manjši popravki na pokopališču še vedno ne razrešujejo prostorskih težav in večina krajanov upa na čimprejšnjo razširitev. Bolj optimistični so v zvezi z novogradnjo novega gasilnega doma, kajti starega je 'povozil' čas, pri čemer bo z vsemi močmi pomagalo tudi Svet KS, v katerem so: Anže Razdrh, Sabina Tori Selan, Luka Golob, Franci Grčman, Tomaž Špendal, Marjeta Kotar in Brane Praznik. Dograditev pričakujejo v nekaj letih. Omenjeno vodstvo KS se zaveda, da je pod nujno treba posodobiti tudi vodovodno in hidrantno omrežje. Med načrtovane pridobitve v bližnji prihodnosti sodi tudi javna razsvetljava v večini krajev, prioriteto pa imajo trenutno vasi Mačji Dol in Vrhovo. Prav tako upajo, da bodo naredili korak naprej v zvezi z oglasnimi in smernimi tablami v vseh krajih KS.
V KS deluje poleg PGD še več drugih društev: KUD, Športno društvo, TKD … V kraju so še zasebna glasbena šola, samopostrežna trgovina, več obrtnikov in podjetij, kot so KOLPA, obrat Hrast; ALVA, gradbeništvo in montaža; Cementni izdelki GOREC …
Čeravno vodstvo KS nima velikega vpliva na razvoj obrti in gospodarstvo kraja, pa si večina krajanov želi takšno prostorsko načrtovanje, da bo v neposredni bližini čim več novih delovnih mest.

Svet KS Šentlovrenc

Oglejte si tudi