Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

LETOŠNJA SUŠA PO OCENI KOMISIJE POVZROČILA NAJVEČ ŠKODE SADJARJEM

Po spomladanski pozebi nas je v letošnjem poletju prizadela še suša, ki je po neuradnih podatkih v Sloveniji povzročila okrog 128 milijonov evrov škode. Najbolj prizadeto je območje Primorske ter Dolenjske, sledi območje Ptuja in Prekmurja. Tudi v občini  Sv. Andraž v Slov. goricah se je v ta namen sestala komisija za oceno škode po suši in na samem terenu ocenila poškodovanost različnih kultur, ki jih gojijo kmetje v naši občini.

Največji izpad pridelka bodo po oceni komisije, v kateri je sodelovala tudi kmetijska svetovalka, občutili sadjarji oziroma pridelovalci jabolk, saj je komisija ocenila, da je poškodovanost v intenzivnih nasadih jablan kar 60 %. S 45 % poškodovanostjo sledi kultura trajnega travinja, medtem ko so koruza za zrnje, vrtnine na prostem, travinje na njivah in oljna buča ocenjene na 40 % poškodovanost. Suša bi se naj po mnenju komisije dotaknila tudi silažne koruze, vinske trte in trsnice, in sicer bi naj bil izpad prihodka pri teh kulturah v višini do 35 %.

Ocena poškodovanosti kultur, ki jo je podala občinska komisija za oceno škode, je le predhodna ocena in je bila posredovana pristojni Upravi za zaščito in reševanje, katera bo v primeru, da se je skupna predhodna ocena približala mejni vrednosti za dodelitev državne pomoči, izdala sklep o začetku ocenjevanja škode. Šele nato lahko začnejo oškodovanci podajati prijave, prijavljeno škodo pa preverijo regijske in državne komisije za ocenjevanje škode. Državna komisija pripravi končno oceno škode in jo posreduje Vladi RS v potrditev. V kolikor škoda presega 0,3 promila prihodkov državnega proračuna, se v okviru Ministrstva za kmetijstvo pripravi program odprave posledic škode.

Država lahko najbolj hitro pomaga oškodovancem tudi s čimprejšnjim izplačilom subvencij, delnim odpisom katastrskega dohodka, delnim odpisom prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, znižanjem najemnin za državna zemljišča, za kar pa je pogoj izdelana ocena škode.

Oglejte si tudi