Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Vinogradniško sadjarsko društvo v zimskem času

Zimska narava je običajno pobeljena in polepšana z snegom. Tudi mraz je večji del zime. En del takšne zime je že za nami. Noči so vse daljše, posledično pa dan vse krajši. Vse to pa je prekinilo dela v vinogradih in sadovnjakih ter nas in naravo prisililo v počitek ali druga dela.                                                                      

Vino zori v kleteh v dober in odličen pridelek, čeprav ga je manj kot lani. Vinogradniške delavnice , ki so potekale pri predsednici Mojci Druzovič to trditev tudi potrjujejo.  Z poizkušnjo in svetovanjem  kako kletariti nas je popeljal  dipl. ing. kmet. Andrej Rebernišek iz ptujske svetovalne službe ob pomoči g. Helene Vornekar.  Dejal je: » skrbno negujte vinski  dar narave , lesene sode  redno dolivajte, vse pa po potrebi redno dožveplajte, še prej pa če še niste pa vino pretočite. Ne pustite vina samega in ne mučite ga preveč  z raznimi posegi po nepotrebnem v kleti. Večkrat ga poizkušajte in le pomagajte pri zorenju če je to potrebno le ob skrbni negi bo vino odraslo v pravega železnega junaka. Letos je za to veliko možnosti.«    

Jabolk pa imajo sadjarji veliko premalo, da bi zadovoljili slovenske kupce. Tudi tu so ujme  svojo naredile in občutno zmanjšale pridelek.

Vstopili smo v adventni čas, ki je čas praznovanj,  postavljanja jaslic (te so že postavljene in na ogled pri Vinku in Ani Gomzi), čas nazdravljanja, posredovanja lepih želja, zdravja in čim več sreče. Nalijmo si kozarec čim boljšega vina in ga povzdignimo visoko k novim upom in ga srknimo za svoje in zdravje vseh v NOVEM LETU  2013.

Na zdravje!!

 

 Edvard  Kupčič

 

Oglejte si tudi