Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Pletenje kardebačev za humanitarne namene

V Peščenem vrhu pri Cerkvenjaku že veliko let vedo kaj pomeni solidarnost, humanitarnost in dobrodelnost do soljudi, ki so bili v minulih letih udeleženi v katastrofalnih naravnih nesrečah. V začetku decembra vsako leto organizirajo pletenje kardebačev, katere potem 4. adventno nedeljo izmenjajo za prostovoljne prispevke občanov.
Društvo za mali nogomet in rekreacijo Peščeni vrh je eno izmed najbolj dejavnih društev v Cerkvenjaku. V znak svoje solidarnosti pa so leta 2008 od Prijateljev mladine Slovenije in predsednika republike dr. Danila Türka prejeli tudi priznanje za naj prostovoljno društvo v Sloveniji. S svojimi kardebači pa so ustvarili zanimanje po celotni Sloveniji, saj njihove izdelke porabijo tudi za kakšne pomembne nagrade. Kulturno dediščino in ljudsko izročilo, ki jo to društvo goji še naprej, je zato tudi veliko bolj cenjenjo.

Družina Kozar je v soboto, 8. decembra 2012 organiziralo pletenje kardebačev in k sodelovanju povabila tudi občane iz občine Sv. Andraž ter Društvo mladih Vitomarci. Takoj smo se povabilu tudi odzvali, saj sami gojimo lepo besedo dobrodelnosti, prostovoljstva in humanitarnosti. Tako smo se člani odpravili v garažne prostore stanovanja družine, kjer nas je z velikim veseljem sprejel glavni pobudnik tega dogodka Mirko Kozar, ki je tudi predsednik njihovega društva. Najprej smo se lepo spoznali, naučili splesti prve kardebače in nato delo nadaljevali samostojno. Nekaterim od nas so kardebači uspevali boljše kot drugim, a vsem je bil cilj enak: splesti čim več kardebačev v in nedeljo, 23. decembra 2012 pri cerkvi po maši zbrati čim več sredstev, katera se bodo namenila družini, ki je letos v poplavah izgubila največ svoje lastnine. O predaji sredstev družini bomo poročali v naslednji številki Novic.

Veselimo se naslednjega pletenja kardebačev, ki bo naslednjo leto. K temu pa bomo v bodoče zvabili še več društev in posameznikov, saj ne bomo s tem vzgajali samo dobrodelnost pač pa tudi druženje med občani dveh občin.

Društvo mladih Vitomarci pa vam skupaj z DMNR Peščeni vrh želi vesel božič, ki ga preživite v družbi svojih najbljižjih, v novem letu pa veliko sreče, zdravja, predvsem pa miru in ljubezni.

Oglejte si tudi