Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Bezeg (Sambucus)

V ljudskem zdravilstvu Tinkturo iz bezga uporabljamo proti nahodu in vnetju obnosnih votlin, za izločanje vode ter kot blago odvajalo in blago protivnetno zdravilo.
Bezgovi cvetovi vsebujejo fitokemikalije, ki so odlična naravna zaščita pred virusi. Bezgova tinktura zavira simptome gripe in predvsem skrajša njeno trajanje. Bezgova tinktura povzroča potenje in sprošča dihalne poti med prehladom.
Bezgovi cvetovi pomagajo tudi pri različnih vnetjih, pomagajo tudi pri hemeroidih.
Bezgovo tinkturo nakapamo v tekočino sobne temperature, se primerno oblečemo in dodobra prepotimo, kar odganja prehlad.
Bezeg ima številne zdravilne lastnosti, zaradi česar so ga v pretekosti imenovali tudi zdravilna skrinjica za kmečke ljudi. Med drugim bezeg pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, vzpodbuja delovanje znojnic, niža vročino in prehlad, čisti kri,… Že iz preteklosti omenjeno rastlino povezujejo s številnimi vražami. Nekoč so namreč verjeli, da v bezgu živijo neki dobri duhovi, ki skrbijo za dobro počutje in varnost ljudi.  Še danes ponekod veje posvečenega bezga uporabljajo za izdelavo magičnih paličic.
Tinktura iz bezga je naraven proizvod iz eko pridelave Janeza Javorskega. Bezgove cvetove uporabljamo  v sekciji za zelišča tudi pri pripravi čajnih mešanic, uporabljamo pa jo tudi samostojno. Šebesa iz bezgovih cvetov je pravi balzam za žejo. Bezgov sirup in vino, pa nam lajšata žejo celo leto.
Bezgova tinktura je čudovit nadomestek svežega bezga.
Nekoč so verjeli, da v njem živijo dobri duhovi, ki skrbijo za varnost in dobro počutje in tako naj bi ljudem, ki so imeli bezeg doma, pomagal odganjati vse škodljivce, ne le tatove, pač pa tudi čarovnice in slabe energije. Na Danskem na primer ljudje verjamejo, da pohištvo izdelano iz bezgovega lesa, prinaša nesrečo. Romi ne dovoljujejo uporabo bezgovega lesa za kurjavo. Nekateri verjamejo v dejstvo, da, če bezeg raste v bližini hiše ali ga obesimo nad okna in vrata, potem bo hiša zagotovo zaščitena. Nekateri spet trdijo, da je dobro s seboj nositi bezgov les, saj naj bi le – ta ljudi varoval od prešuštva. V preteklosti so ljudje s seboj nosili tudi bezgovo vejico s tremi vozlji, saj naj bi to preprečevalo revmatizem. Še danes pa bezeg uporabljajo na porokah, saj naj bi deloval kot amulet sreče za mladoporočenca. Bezeg ob hiši jo varuje pred udarom strele.

Kakorkoli, omenjenih ritualov in vražev je verjetno še kar nekaj. Če boste v kaj verjeli ali ne pa je povsem vaša odločitev.

Oglejte si tudi