Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Slovesno žegnanje v Javorju

Ljudje se najbolj množično zbiramo prav v Marijinih cerkvah. Tako je bilo tudi v torek 15. avgusta na Njen prevzvišeni praznik Marijinega vnebovzetja v Javorju. Letos je bilo praznovanje še toliko večje, saj so krajani Javorja skupaj z ostalimi romarji z blagoslovom predali v celoti prenovljeno zvonenje svojemu namenu. Obnovitvena dela, so opravila v sodelovanju podjeja Krn d.o.o. – Tomaž Klopčič, JMZ – Veronika Moškrič s.p. in Jože Malovrh s.p.

Restavrirani so bili leseni deli jarmov, izdelane so nove osi, UPC ležaji in njihove podloge, nova vpetja za kemblje, nameščen je sistem mehkega zagona, sistem bitja KRN z regulacijo glasnosti, vgrajen je gsm modul za vklop zvonov na daljavo, ker so zvonovi jekleni so na novo zaščiteni z zaščitnim premazom,...

Prvi romar med vsemi je bil ta dan upokojeni beograjski nadškof msgr. mag. Stanislav Hočevar SDB. V bogatem mašnem nagovoru je pohvalil prizadevanja tu živečih ljudi in izpostavil med drugim tudi ... »Veseli me, da vas vidim danes kar precej, tudi zunaj zbranih vernih bratov in sester« je dejal nadškof g. Hočevar, kar ga je glede na majhnost kraja toliko bolj veselilo, saj je v Sloveniji že marsi kje nevarnost, »da bi ti naši čudovito lepi kraji, ki so poseben dar Boga Stvarnika nam, in naši domovini ostali prazni.« .... »Gledam vašo cerkev in se čudim toliki umetniški lepoti čudovitih, lepih, izrezljanih baročnih oltarjev in upam, da ste na to ne samo ponosni, marveč da v tem odkrivate Božji dar, ki vas vabi k sodelovanju.« ... Ob prazniku Marijinega vnebovzetja je tudi dejal, da Marija mora obogatiti celotno človeštvo, saj je zaživela Božjo svobodo, a je za osebno rast potrebno iti dlje in iskati Marijo in Jezusa. »Marija nam podarja Jezusa Kristusa, ki je bil v sebi sposoben združevati in povezovati nebo in zemljo, boga in človeka, večnost in zgodovino, brezčasnost in časnost« je med še dejal.

Ob oltarju je bil skupaj z g. nadškofom tudi domači šmarski župnik g. Marko Mohor Stegnar, slovesnost pa je lepšala zbrana molitev vernih faranov in romarjev, ter ubrano petje domačih cerkvenih pevcev.

Ob veliki zahvali vsem darovalcem, ki so v enem letu zbrali skoraj vsa potrebna sredstva investicije, je bila izrečena zahvala tudi izvajalcem del, ter vsem, ki so pripravili ta dan kar se da slovesen.

Ob koncu je pred cerkvijo sledilo še prijetno skupno druženje.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi