Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Blagoslov zvonov in vina

V dneh okoli Martina se je v Šmartnem pri Litiji dogajalo marsikaj. Ob prazniku Občine so se odvijale različne prireditve in razstave, v župnijski cerkvi je bilo celodnevno češčenje, v nedeljo, 12. novembra dopoldne, pa smo z zunanjo slovesnostjo počastili god velikega dobrotnika in farnega patrona sv. Martina.

 

»Modrost hoče priti do nas – ali jo sprejemamo?«… smo  se spraševali z domačim župnikom g. Janezom Kvaternikom. Z njim smo premišljevali tudi o treh virih modrosti, o življenjskih spoznanjih: o našem življenju, o naši zgodovini in o Božjem razodetju. Spoznati moramo svoje življenje  in zakonitosti, ga opazovati in se v življenju kdaj tudi žrtvovati, kar ni nujno, da gre za izgubljanje življenja, temveč za pridobivanje izkušenj. Sv. Martin je zgled kako gledati naprej, kako pomagati revnim.

 

Ob koncu nagovora je g. župnik blagoslovil še 5 prenosnih zvonov za pritrkavanje Pritrkovalskega drušva Šmartin. Zvonove je financiralo Prosvetno društvo Šmartno pri Litiji in so slovenski izdelek livarne Omco Feniks iz Žalca. Uglasitev zvonov je delo g. Dominika Malovrha, izbira tonske lestvice pa delo dr. Matjaža Ambrožiča, profesorja iz Teološke fakultete v Ljubljani. Sredstva za izdelavo jarmov in podstavkov so zbrali sami pritrkovalci ob pomoči donatorjev v Šmartnem in na podružnicah; zvonovi tehtajo od 2,5 kg do 24 kg in nosijo imena zavetnikov podružnic Šmarske župnije.
Ob tej priložnosti se je g. župnik zahvalil g. Rudiju Vidicu, predsedniku Prosvetnega društva Šmartno za finančna sredstva, g. Andreju Hostniku, vodji nakupa in pritrkovalcem, ter vsem ostalim donatorjem. Pritrkovalci društva Šmartin bodo glas o naših lepih krajih zagotovo ponesli tudi izven meja naše župnije.

Pri oltarni mizi je z g. župnikom somaševal tudi duhovni pomočnik g. Vinko Malovrh, slovesnost je bogatila ubrana molitev zbranih, ter ubrano petje Šmarskih pevcev. Ob koncu smo se ustavili še pred mežnarijo, kjer je g. župnik Janez blagoslovil mlado novo vino, sad dela Vinogradniškega društva Štuc, vsi pa smo z veseljem tudi poskusili izdelke šmarskih gospodinj in vinogradnikov.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi