Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
11°C
TOR.
20°C
11°C
Oceni objavo

Prireditev ob 40 letnici MePZ Zvon Šmartno pri Litiji

Mešani pevski zbor Zvon, Šmartno pri Litiji, je praznoval 40-letnico delovanja.

V soboto, 13. aprila 2024, smo v šmarski kulturni dvorani praznovali 40-letnico delovanja zbora v mešani sestavi. Uprizorili smo igro s petjem Ta presneta ljubezen, ki nam je odstrla pogled v preteklost, hkrati pa povezala zbor z mladostjo. Naša želja je, da bi pevci res še dolgo peli o ljubezni, ker zaradi ljubezni ostaja svet bolj prijazen in bolj vesel.

Pevsko društvo Zvon je eno od treh najstarejših pevskih društev v Sloveniji. Začetek delovanja sega v leto 1890, ko so bila v Postojni natisnjena pravila Pevskega društva Zvon. Vse od takrat je zbor deloval v različnih zasedbah kot moški, mešani in ženski, vse do današnjega dne. Edina prekinitev je bila ob kulturnem molku med 2. svetovno vojno.

Pred nami je v sezoni 1983/84 z delovanjem prenehal moški pevski zbor Zvon, ki ga je vodil zborovodja Janko Slimšek. Najbolj zaslužna za ustanovitev novega zbora sta bila dolgoletni predsednik društva Tone Tomažič in kronist Boris Žužek. Prva vaja mešanega pevskega zbora, ki ga je vodila zborovodkinja Marjanca Vidic, je bila 14. februarja 1984, udeležilo se je je 16 moških in 13 žensk. Najbrž je bila to edina pevska vaja, kjer je bilo več moških glasov. Cilj je bil pridobivanje novih članov. Kako uspešni smo bili, naj pove podatek, da je na drugo vajo prišlo 51 pevk in pevcev, na tretjo pa že 65. Sčasoma se je število ustalilo med 60 in 70. Tako je bilo do praznovanja 100-letnice Pevskega društva Zvon, potem pa se je število zelo spreminjalo, sedaj ostajamo pri številki 30.

Zbor je takrat nastopal na usnarijadah, zvonarijadah, prepeval je v zamejstvu in na Taborih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, pripravljal je praznovanja ob obletnicah. Ob 100-letnici se je predstavil z opereto Planinska roža in z njo večkrat uspešno nastopil tudi na gostovanjih po Sloveniji. S tem se je poklonil pevkam in pevcem starejše generacije Zvona, ki so isto opereto uprizorili leta 1952. Seveda je zbor še največ nastopal doma in na izmenjavah z drugimi pevskimi društvi, za kar je bil najbolj zaslužen dolgoletni predsednik društva Milan Klančnik.

Zbor je v mešani sestavi polnih 28 let vodila zborovodkinja Marjanca Vidic.

Naj se na tem mestu spomnimo vseh nekdanjih članov in sodelavcev zbora, ki so vsak posebej in vsi skupaj z ljubeznijo in predanostjo gojili in ohranjali tradicijo zborovskega petja v našem kraju.

Od leta 2012 zbor uspešno vodi zborovodkinja Marija Celestina. Predsedovanje je prevzel Jože Loc, računovodska dela vestno opravlja Ančka Ulčar, vse članice in člani pa pomagamo. Ohranili smo večino nastopov iz preteklosti, pred tremi leti smo uspešno obeležili 130-letnico Pevskega društva Zvon. Sestava zbora se je z leti spreminjala in se še vedno. Imamo nekaj dobrih prijateljev pevcev, ki nam priskočijo na pomoč, ko je potrebno, tudi mlajših.

Naša zborovodkinja je za praznovanje 40-letnice na oder želela postaviti igro s petjem. Režijo igre je prevzela Neža Verdonik, solista sta bila Neža Verdonik in Benjamin Fele, na citre je zbor spremljal Tomaž Plahutnik, za luči in ozvočenje je poskrbel Jure Možina. Igra je slavospev ljubezni, prepletena z  narodnimi in ponarodelimi pesmimi, mislimi o sreči, nesreči, polna hudomušnosti s strani žensk in moških. A na koncu vendarle zmaga ljubezen.

Bil je res en lep večer. Večer spominov, hvaležnosti, želja, hrepenenj, ki se najlepše odražajo v pesmih. Marsikaj smo doživeli in preživeli, previharili smo viharje. Ponosni smo, da nam je uspelo ohraniti Zvon in s tem  tradicijo našega Šmartna. Peli  in igrali smo za naše zveste obiskovalce, za nas in za vse, ki so nekoč bili z nami …

Predstavo bomo odigrali še v Kisovcu, v soboto, 27. 4. 2024 in v Litiji, v petek, 10. 5. 2024, obakrat ob 19h. Vabljeni!

Katarina Kragelj

 

                                                         

Foto:Bratkovič, solista in pevci MePZ Zvon

Oglejte si tudi