Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Šmartno pri Litiji
DANES
22°C
12°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

OBISK PROSTOVOLJCEV V DOMU TISJE ČRNI POTOK IN LITIJI

PROSTOVOLJCI V PROGRAMU » STAREJŠI ZA STAREJŠE« NE MIRUJEJO

Konec meseca marca so se koordinatorke iz programa »Starejši za starejše« iz Društev upokojencev Litija, Šmartno pri Litiji in Gabrovka udeležile, po dveletnem premoru, rednega letnega tridnevnega izobraževanja v Izoli, pod pokroviteljstvom Zveze društev upokojencev Slovenije.

Na izobraževanju so največ pozornosti posvetili naraščajočemu obolevanju starejših za demenco. V letošnjem letu bodo tudi veliko časa porabili za ugotavljanje potreb na terenu po E-OSKRBI, ki jo ponuja Telekom Slovenije. ZDUS je preko javnega razpisa pridobil evropska sredstva, s katerimi se bo v Sloveniji lahko pridobilo 5000 mest za navedeno E-oskrbo, katera bodo razdeljena po regijah.  Za Zasavsko regijo naj bi bilo zagotovljenih 150. Starejše osebe, ki bodo izpolnjevale določene pogoje, bodo to storitev prejele brezplačno za 18 mesecev, kasneje pa naj bi to pravico zagotavljal  zakon o dolgotrajni oskrbi.

Tudi v občini Šmartno pri Litiji zagotavljajo to storitev brezplačno svojim občanom, starim nad 65 let, pod pogoji, ki so navedeni v javnem pozivu na spletni strani občine.

Na sestanku zasavskih koordinatork programa »Starejši za starejše« so  za letošnji slogan ob dnevu za spremembe »Soustvarjamo skupnost«, pripravile obiske domov za starejše v svojih občinah.

Svoje moči so združili prostovoljci in prostovoljke v društvih Litija, Šmartno pri Litiji, Gabrovka in Dole ob organizaciji prireditve, ki jo pripravijo v okviru akcije slovenske filantropije »Dan za spremembe«. V soboto, 9. aprila, so obiskali  Dom za starejše Tisje v Črnem Potoku in njihovo enoto v Litiji.

Kulturni program so pripravili člani DU Litija, in članica VDC Litija, Marija Pirc s svojim plesnim vložkom. Vse navzoče pa je nagovorila koordinatorka DU Gabrovka Helena Perko.

V nagovoru je poudarila pomen projekta slovenske filantropije »Dan za spremembe«, kjer so povabljeni vsi ljudje Slovenije, da sooblikujejo boljšo družbo, tako, da se v svojem okolju povežejo v akcije, ki lahko rešujejo aktualne probleme in izboljšujejo kakovost bivanja. Vsako leto v mesecu aprilu nagovarja prebivalce Slovenije s sloganom »Ne prepuščaj se toku, spreminjaj tudi ti«, da vsaj za en dan postanemo prostovoljci in prostovoljke. Vsem navzočim je zagotovila, da se vsi veselimo trenutkov, ko se lahko podružimo in poveselimo, dokler nam vsaj delno to omogočajo sproščeni ukrepi, ki so nas sicer že več kot dve leti odrivali v samoto in osamo.

Zahvalila se je vsem navzočim, da so jih sprejeli medse in prisluhnili kulturnemu programu, prav tako pa tudi osebju, ki je pripravilo vse potrebno za sprejem. Prostovoljke iz ostalih treh društev so pripravile pecivo za oskrbovance domov.

                                                                                                                          Nada Pintar

Oglejte si tudi