Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Nova priložnost za zeliščarje z območja Srca Slovenije

Srce Slovenije sodeluje v projektu sodelovanja Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine, ki ga je zasnovalo šest lokalnih akcijskih skupin iz vse Slovenije - LAS Društvo raznolikost podeželja, LAS V objemu sonca, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, LAS Srce Slovenije, LAS Spodnje Savinjske doline in LAS Od Pohorja do Bohorja. Projekt, ki se začenja septembra, bo s strokovnimi izobraževanji, certificiranji zelišč, skupnim e-herbarijem, srčnim zeliščarskim vrtom in drugimi aktivnosti spodbujal podjetniški preboj zeliščarjev.

 

Sodelujoče območja se srečujejo s skupnim izzivom, kako neizkoriščene potenciale izjemne biotske raznovrstnosti in tradicionalnih znanj s področja zeliščarstva spremeniti v razvojno priložnost. S projektom, ki se bo izvajal od septembra 2017 do novembra 2019, se rešujejo specifične lokalne potrebe, prenašajo se dobre prakse med LAS-i, iščejo povezave in nova znanja, krepijo se zmogljivosti lokalnega razvoja, izmenjavajo se izkušnje in znanja, ki se bodo implementirala na območju vključenih LAS.

LAS Srce Slovenije v projektu pokriva občine Litija, Kamnik, Lukovica, Moravče, Šmartno pri Litiji in Dol pri Ljubljani. Pričakovane koristi za območje LAS so večja prepoznavnost zeliščarstva tudi kot podjetniške priložnosti, večja turistična prepoznavnost območja LAS, urejena baza ponudnikov s področja zeliščarstva, povezani ponudniki s področja zeliščarstva, pozitiven vpliv na promocijo in prepoznavnost LAS tako na nivoju Slovenije kot širše.

Korenine zeliščarstva segajo daleč nazaj v našo preteklost. V minevanju časa se je veliko uporabnega znanja izgubilo. V neokrnjenih in čistih predelih Srca Slovenije je zeliščarski turizem še velika, neizkoriščena priložnost. Namen projekta je spodbuditi iskanje starih znanj in jih vplesti v današnjo ponudbo, zanimivo domačim in tujim turistom.  Izobraževanje, ki bo organizirano v okviru tega projekta, nudi udeležencem široko in zaokroženo znanje, potrebno za lažje in učinkovitejše opravljanje dejavnosti zeliščarstva. Primerno je za že aktivne zeliščarje, vse tiste, ki želijo razširiti ponudbo na kmetiji in tiste, ki se podajajo na pot zeliščarstva, kot samostojne dejavnosti.

Izobraževanje bo ponudilo znanja iz področja zakonodaje, davčnih vidikov, velik poudarek bo na vključevanju dediščine v zeliščne produkte. Udeleženci bodo spoznali praktični del zeliščarstva od pravilne izbire semen in sadik, načina pridelave zelišč in tudi predelave v različne zeliščne produkte. Ker je zelo pomembno, kako produkte ponudimo na tržišče, bodo tudi s tega področja ponujena praktična znanja. Zdravilne rastline bodo udeleženci spoznavali tudi na terenu. Za možnost širše in raznovrstne ponudbe na področju zeliščarstva se bodo udeleženci  spoznali s celostnim dojemanjem zdravilnih rastlin in oblikovanjem zdravilnega ambienta. 

Koledar in predvidene lokacije predavanj  si lahko ogledate TUKAJ.

Obstoječe in potencialne zeliščarje z območja LAS Srce Slovenije vabimo, da izkoristite odlično priložnost in se prijavite na program. Prijave sprejemamo na las@razvoj.si oziroma 01 8962 713. 

Za dodatna pojasnila glede vsebine izobraževanj lahko kontaktirate na telefon 031 612 083 (Jožica Bajc Pivec).

Oglejte si tudi