Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Odprtje Rusko-slovenskega centra Davorina Hostnika

V sredo, 26. 6. 2019, je na gradu Bogenšperk zaživel Rusko-slovenski center Davorina Hostnika, ki sta ga slovesno odprla veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, Doku Zavgayev, in župan Občine Šmartno pri Litiji, Rajko Meserko.

Pobuda za ustanovitev rusko-slovenskega znanstvenega in kulturnega središča na Bogenšperku se je pojavila konec preteklega leta in vse od takrat je teklo intenzivno delo. Opravljena je bila zgodovinska raziskava življenja in dela Davorina Hostnika, na podlagi katere je nastala stalna razstava o velikem šmarskem rojaku in domoljubu, ki ima svoje prostore v pritličju gradu. Razstavna besedila so zasnovana v slovenskem, ruskem in angleškem jeziku, zato bodo razumljiva in na ogled vsem obiskovalcem muzeja. Obogatena so z originalnimi predmeti iz Hostnikove zapuščine in primerki njegovih knjižnih stvaritev. Avtor razstave je dr. Jernej Kotar, oblikovno podobo pa ji je nadela Anja Props.

Poleg muzejske razstave je zaživela še sodobno opremljena predavalnica, v kateri se bodo v prihodnje odvijali razni dogodki, kot so znanstveni posveti, predavanja, predstavitve, okrogle mize, fotografske razstave itd. Ustanovitev centra bo zagotovo pripomogla k večjemu obisku gradu, hkrati pa je naznanila tudi začetek velikopotezne vsebinske prenove muzeja, ki bo končana v nekaj letih in mu bo nadela novo, enotno in obiskovalcem bolj prijazno podobo.

Odprtju, ki se ga je udeležilo lepo število povabljenih gostov, so sledili še uradni prevzem kipa Davorina Hostnika, ki je darilo Ruske federacije slovenskemu narodu in stoji na trgu v Šmartnem, ter podpisi sporazumov o nadaljnjem sodelovanju. Ob koncu dogodka je na terasi za gradom potekalo sproščeno druženje z ruskimi in slovenskimi gosti.


Avtor članka: dr. Jernej Kotar, Javni zavod Bogenšperk

Oglejte si tudi