Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
20°C
12°C
Oceni objavo

Prireditev brez odpadkov

Naša občina je skupaj z Javnim komunalnim podjetjem Slovenske Konjice d.o.o. (JKP) in Ekologi brez meja pripravila delavnico “Prireditev brez odpadkov”, ki je bila v torek, 19. 4., v Christianini sobi v Dvorcu Trebnik. Namenjena je bila organizatorjem prireditev na območju naše občine, da se seznanijo, kako lahko svoje prihodnje prireditve pripravijo z manj odpadki.

Delavnico, ki je bila dobro obiskana, so izvedli Ekologi brez meja, ki od leta 2014 vodijo program Zero Waste Slovenija v okviru širše evropske mreže. Udeležencem prireditve so bile predstavljene osnove koncepta “Zero waste”. Skupaj z njimi se je pripravil nabor potencialnih ukrepov za prireditve, ki so lahko prvi koraki na poti k prireditvam z manj odpadki. Kako lahko nadomestimo plastiko za enkratno uporabo, spodbudimo obiskovalce k pravilnemu ločevanjuin poskrbimo, da je celotna ekipa ozaveščena ter izvaja ukrepe, skladne z zero waste. Videli smo tudi primere dobrih in slabih praks doma in v tujini. Vsebine delavnice so se navezale tudi na trajnostno in zeleno usmerjen turizem.

Občina Slovenske Konjice je od leta 2016 članica mreže skupnosti na poti do družbe brez odpadkov. Eden izmed prioritetnih ukrepov v sklopu Zero waste strategije je tudi spodbujanje k zmanjševanju količine odpadkov in boljšemu ravnanju z njimi na prireditvah. Zero waste ne pomeni utopičnega vodila k nič odpadkom, ampak na njihovo znatno zmanjšanje in boljše ravnanje z njimi. Tako razmišljanje moramo prenesti tudi na izvedbo prireditev, njeno pripravo, izvedbo in po zaključku.   

Oglejte si tudi