Oceni objavo

Predavanje Skupaj lažje premagujemo ovire za strokovne delavce Centra za socialno delo Dolenjska in Bela Krajina

Ker je sodelovanje med Društvom gibalno oviranih invalidov Slovenije VIZIJA in centri za socialno delo ključno za nudenje pomoči žrtvam nasilja z gibalno oviro, smo se v letošnjem letu odločili za izvajanje projekta Skupaj lažje premagujemo ovire. Z omenjenim projektom želimo koordinatorje preprečevanja nasilja, strokovne delavce, ki delujejo na področju nasilja v družini in ostale strokovne delavce, ki v okviru svojega dela sodelujejo z gibalno oviranimi osebami, opolnomočiti z informacijami o delovanju programa Nasilje nad invalidi, o obstoju arhitekturno, tehnično in prostorsko prilagojene varne hiše za osebe z invalidnostjo in podprogrami.

Vsled zapisanega smo v torek, 14. 2. 2023 izvedli predavanje za strokovne delavce Centra za socialno delo Dolenjska in Bela Krajina, kjer smo prisotne seznanili z delovanjem Društva VIZIJA, posebnim socialnim programom Nasilje nad invalidi in vsemi tremi podprogrami. Opolnomočili smo jih z informacijami o dejavnikih tveganja za nastanek nasilja pri osebah z invalidnostjo in glavnimi cilji programa Nasilje nad invalidi.

Ob koncu predavanja so strokovni delavci evalvirali današnje predavanje in program Nasilje nad invalidi. Izpostavljeno je bilo zaznavanje povzročanja nasilja s strani oseb z invalidnostjo, prav tako pa je bila izpostavljena tanka linija prepoznavanja in vstopanja v družino takrat, ko so v družini osebe s posebnimi potrebami. S skupnimi močmi smo ugotovili, da je program Nasilje nad invalidi nujno potreben za izvajanje in da v okviru socialnovarstvenih programov primanjkuje program za vključevanje povzročiteljev nasilja, tudi povzročiteljev z gibalno oviro.

Oglejte si tudi