Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

POBEGLI HIŠNI LJUBLJENČEK

Pobeg ali izguba hišnega ljubljenčka je ena izmed najbolj stresnih situacij, v kateri se lahko znajde lastnik ali skrbnik živali. Vendar brez panike-obstaja kar nekaj načinov, s pomočjo katerih bo vaš ljubljenček hitro doma.

Ovratnice z informacijami

 

Najosnovnejši preventivni ukrep je, da imajo vsi vaši ljubljenčki, tudi tisti, ki živijo samo v stanovanju, ovratnice z obeski, na katerih je zavedena vaša trenutna telefonska številka in ime živali. Kljub temu, da morajo biti vsi psi v Sloveniji mikročipirani in so vse informacije o lastniku zabeležene v Centralnem registru psov, je ovratnica z oznako še vedno izjemnega pomena, saj je dostop do teh informacij naključnemu najditelju omejen. Pri mačkah, katerih označitev z mikročipom ni obvezna, je ovratnica z oznako toliko bolj pomembna.

 

Skrivalnice

 

Takoj, ko ugotovite, da ne najdete vašega ljubljenčka, se pozanimajte pri družinskih članih, kdaj so ga nazadnje videli. Priporočljivo je, da skrbno preiščete stanovanje ali hišo-pod posteljo, za in v omarah, po raznih temnih kotih-kjer bi se vaš ljubljenček lahko skrival ali celo spal. Včasih pomaga, da rahlo zaropotate s posodo za hrano ali zašumite z vrečko za priboljške, da se živali prikažejo iz svojih skrivališč.

Če ste se prepričali, da vašega ljubljenčka ni v ali okoli vašega bivališča, pojdite na ogled po bližnji okolici. S sabo vzamite fotografijo svoje živali in vprašajte mimoidoče in sosede ali so jo mogoče videli. Sosede prosite naj pregledajo lope in garaže, če se je vaš ljubljenček po nesreči zatekel vanje. Preiščite priljubljena mesta, kjer se po navadi ustavljate med sprehodom. Poskušajte ga priklicati.

 

Telefon

 

Če vašega ljubljenčka na najdete v bližnji okolici ali ga nihče ni videl, pokličite veterinarsko ambulanto, najbližje zavetišče ali društvo, ki se ukvarja z zaščito živali, in se pozanimajte, če je morda kdo že pripeljal vašega ljubljenčka k njim v oskrbo. Pokličite prijatelje in znance, ter jih prosite za pomoč pri iskanju v okolici njihovega doma.

 

Plakati

 

Oblikujte plakat, ki bo vseboval vse ključne informacije.

Najpomembnejši del je naslov, ki mora biti kratek in dobro viden, npr. IZGUBLJENI PES ali POGREŠANA MAČKA.

Pod naslovom naj bo slika živali, ki jo pogrešate.

 Navedite še:

-       Pasma

-       Spol

-       Starost

-       Barva

-       Posebnosti

-       Kraj, kjer je bila zadnje videna

Na dnu plakata navedite še vsaj dve kontaktni telefonski številki.

 

Plakate razobesite po mestu in bližnji okolici. Najprimernejša mesta za razobešanje plakatov so:

-       poti kjer se sprehaja veliko psov

-       trgovine s pasjo hrano

-       pasji saloni

-       veterinarska ambulanta

-       trgovine

-       bencinski servisi

-       bari

-       šole

-       otroška igrišča

-       drogovi obcestnih luči

-       …

Preden nalepite plakat, vprašajte lastnika za dovoljenje in ne lepite plakatov na mesta, kjer je to prepovedano.

 

Socialna omrežja

 

Danes se informacije najhitreje širijo s pomočjo socialnih omrežji. Izdelajte digitalno kartico z vsemi informacijami o vaši izgubljeni živali, ter prosite prijatelje in znance, naj vam pomagajo deliti informacijo s pomočjo njihovega Facebook, Twitter, Instagram ali Google + profila.

 

NE OBUPAJTE

 

To je najpomembneje. Veliko izgubljenih živali se je srečno vrnilo domov.

 

Nastanek prispevka so omogočili Zavod RS za zaposlovanje, Občina Slovenske Konjice in Kinološko društvo Slovenske Konjice.

Oglejte si tudi