Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

MAČJA BOLEZEN ( MIKROSPORIJA)

Čeprav ime namiguje drugače, je mačja bolezen ali mikrosporija zelo nalezljiva bolezen, ki ne prizadene samo mačke, ampak se lahko okužijo tudi druge živali in ljudje. Povzroča jo glivica Microsporum, bolezenske spremembe pa se najpogosteje pojavljajo na koži, dlaki in nohtih
Simptomi

 

Klasični simptomi pri mačkah se kažejo kot kožne spremembe, ki se najpogosteje pojavijo na področju glave, ušes in sprednjih okončin, pri psih pa so lahko prizadete tudi šape. Glivica povzroča okrogle spremembe, znotraj katerih je dlaka poškodovana ali pa je povsem izpadla. Koža je na tem mestu suha in se lušči, na sredini spremembe pa je rdečina, ki se koncentrično širi proti robovom. Pri milejših primerih je lokalno možno opaziti le rdečino ali prhljaj, medtem, ko je pri hujših opaziti spremembe, ki prizadenejo  celotno telo. Možni so tudi primeri, kjer žival prenaša glivo, a ne kaže nobenih kliničnih zankov.

 

Načini prenosa okužbe

 

Mikrosporija se prenaša z direktnim kontaktom z okuženo živaljo, kot tudi indirektno preko ležišča, posode in drugih stvari, ki so kontaminirane z kožnimi celicami ali dlako okužene živali. Največkrat se okužijo mlade živali, do enega leta starosti, kot tu starejše in tiste s slabšim imunskim sistemom. Zaradi načina prenosa in trdoživosti spor Microsporuma, so posebej izpostavljene prosto živeče mačke in živali v zavetiščih.

 

Diagnostika

 

Ker se bolezen lahko hitro razširi po celem telesu, na druge živali ali ljudi, je zelo pomembno, da vsako živali, ki ima kakršnekoli spremembe na koži odpeljete v veterinarsko ambulanto, da se postavi točna diagnoza. Največkrat se za postavitev diagnoze uporablja ultravijolična svetilka, včasih pa pride v poštev tudi mikrobiološka preiskava vzorca dlak ali kožnega ostružka.

 

Zdravljenje

 

Način zdravljenja je odvisen od resnosti okužbe. Za zdravljenje glivičnih obolenj pri živalih obstajajo različni šamponi, kreme in tablete, ki vsebujejo protigljivične učinkovine. Zdravljenje glivičnih obolenj je dolgotrajni proces, ki lahko traja mesece, ozdravitev pa se potrdi šele po ponovnem mikrobiološkem pregledu. Pomembno je tudi razkužiti prostor in opremo s katero je prišla bolna žival v stik.

 

Preprečevanje

 

Preventiva je najpomembnejši dejavnik pri preprečevanju širjenja mikrosporije.

 

-       Preprečujte medsebojni kontakt hišnih in prosto živečih mačk. Prosto živeče mačke so večkrat okužene z mikrosporijo zaradi slabe diete, slabšega imunskega sistema in življenja v večjih skupinah.

 

-       Vsakodnevno sesajte stanovanje, da ne prihaja do kopičenja dlak in prahu.

 

-       Redno čistite ležišče vaše mačke in psa. Poškropite ga z mešanico belila in vode ( 1:10 mešanje). Redno čistite tudi krtače in oblačila za živali.

 

-       Če jih med dopustom puščate v hotelih za živali, se prepričajte ali redno razkužujejo prostore.

 

-       Posvajajte iz zavetišč, kjer redno razkužujejo in opravljajo preventivne preglede.

 

Nastanek prispevka so omogočili Zavod RS za zaposlovanje, Občina Slovenske Konjice in Kinološko društvo Slovenske Konjice.

 

 

Oglejte si tudi