Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

10. DECEMBER – SVETOVNI DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC

10. decembra, po vsem svetu obeležujemo Svetovni dan človekovih pravic. Na ta dan, leta 1948, tri leta po zaključku druge svetovne vojne, je namreč Generalna skupščina Združenih narodov, v francoski prestolnici Parizu, sprejela Splošno deklaracijo človekovih pravic. Ta mednarodni dokument, ki velja za najbolj prevajanega na svetu, vsem ljudem priznava enake in neodtuljive pravice, ne oziraje se na barvo kože, raso, socialno ali etično pripadnost, vero, spol, jezik, gmotno stanje, družbeni položaj, izobrazbo, rojstvo ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Slednja je lahko tudi invalidnost.

V Društvu gibalno oviranih invalidov Slovenije Vizija, delujemo v skladu z načeli in smernicami tega »skupnega ideala vseh ljudstev in narodov«, ki vsebuje seznam 30 človekovih pravic, ki pripadajo vsem ljudem sveta, brez kakršnekoli izjeme. Pri sodelovanju z drugimi pristojnimi institucijami, organizacijami, posamezniki in širšo družbeno skupnostjo, ter pri delu z našimi uporabnicami in uporabniki, pa opažamo, da so posamezniki in ranljive skupine vse prepogosto, pri enakopravnem vključevanju invalidnih oseb v družbo, deležni kršitev osnovnih človekovih pravic.

Zato se v Društvu Vizija ravnamo v skladu s Konvencijo o pravicah invalidov. Ob poudarjanju pomembnosti trajnostnega kvalitetnega vključevanja invalidov  v vsakdanje življenje širše družbene skupnosti, je naše vodilo tudi opozarjanje na kršitve ter vzpodbujanje, k zagotavljanju in varovanju človekovih pravic vseh, ne glede na stopnjo in obliko invalidnosti. Obenem poudarjamo, da je diskriminacija posameznikov zaradi invalidnosti, kršitev prirojenega človekovega dostojanstva in njegove vrednosti, kot neponovljivega in edinstvenega individuuma. Obenem se zavedamo, da so tudi invalidne ženske, nemalokrat v nevarnosti, da v svojem domu ali izven njega, postanejo žrtve nasilja, poškodb ali zlorabe, ter zanemarjanja ter malomarnega in neprimernega ravnanja ali izkoriščanja.

Tudi zato je vsakdo izmed nas, kot posameznik ali kot član sredine v kateri živi in ustvarja, dolžan ohranjati in vzpodbujati spoštovanje pravic iz Mednarodne listine o človekovih pravicah. Iz nje pa izhajata tudi, sporočilo, da je nasilje nad ženskami, otroci, starejšimi, invalidi in drugimi ranljivimi skupinami, ter dejstvo, da ima v sodobni družbi sleherni človek pravico, bivati in ustvarjati v okolju, kjer lahko suvereno izrazi svoje, želje, potrebe in potenciale.

Oglejte si tudi