Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Dobitnica nagrade uredništva Novic in Radia Rogla

Kot pravi Julijana sama, je prišla na svet v času korenitih družbenih, zgodovinskih in političnih sprememb. Nikoli ni bila zadovoljna zgolj s tistim kar ji je bilo dano, zato je že v poznih otroških letih sklenila, da bo ubrala svojo pot, h kateri jo vleče močna želja, čeprav je zato morala veliko žrtvovati – svojega časa, moči, trdne volje.

Po hudi preizkušnji, ko se ji je po prometni nesreči življenje, ki ga je poznala, ustavilo, ji je prirojena in pridobljena sposobnost prilagajanja, pripravljenosti na učenje, spremembe in močna volja, prišla še kako prav. Grajene ovire so jo pričakale tako na delovnem mestu, nadaljnjem izobraževanju kot tudi na svojem domu – stanovanju v četrtem nadstropju v bloku brez dvigala.

Poleg urejanja osnovnih bivalnih potreb in okoliščin, je postala še aktivna športnica parapleginja in kar je bilo v njenih časih  tabuizirano  - nosečnica na invalidskem vozičku. Ni se obremenjevala s tem, da okolica tega še ni bila zmožna povsem sprejeti. Postala je mamica, kar opisuje kot svoj najpomembnejši življenjski dogodek.

Začela je svojo pot zavzemanja za ženske dejavnosti – za več družbene podpore za uresničevanje vsakdanjih posebnih potreb, ki jih imajo gibalno ovirane ženske. Poleg tega, da so bile v družbi odrinjene na rob skrbi in dogajanja, tudi znotraj skupine istovrstnih invalidov niso imele zavidljivega položaja. Postala je prva (ženska) predsednica Zveze paraplegikov. V enem mandatu predsedovanja je Zvezi priskrbela bolj primerne prostore v Celju (prej so bili v Laškem). Že v času rehabilitacije je delala ankete in na osnovi njenih rezultatov, ki so dali koristne podatke s področja sociale, začela s prvimi laičnimi oblikami socialnega dela in pomoči za tetra in paraplegike, ki se bolj strokovno in obširno izvaja še danes.

Pomensko, »milenijsko«  leto 2000, je bilo pravšnje za ustanovitev novega društva gibalno oviranih invalidov Slovenije VIZIJA; kot potreba po delovnem telesu za reševanje posebnih socialnih in zdravstvenih problematik žensk z gibalnimi oviranostmi.

V okviru delovanja Društva VIZIJA je spoznala razne prikrajšanosti članov in članic društva in tudi družbene diskriminacije žensk z invalidnostmi, kar je zanjo predstavljalo nov izziv za oblikovanje posebnih socialnih programov, ki jih društvo izvaja na državni in lokalni ravni.

Program Nasilje nad invalidi je nastal leta 2004 v okviru Društva VIZIJA, kot samostojen in s strani Socialne zbornice Slovenije priznan z oceno primernosti in ustreznosti.

V letu 2009 je bil izpolnjen načrt dolgoletne vizije in želje, z nakupom in opremljenostjo varnega stanovanja za začasno nastanitev žensk z izkušnjo nasilja. Rodil se je podprogram Varno zavetje Hiša zaupanja.

Oglejte si tudi