Logo MojaObčina.si
DANES
3°C
4°C
JUTRI
3°C
1°C
14468

Občina Slovenske Konjice med najugodnejšimi

Računsko sodišče je pripravilo raziskavo o cenah, ki jih morajo občani plačevati za občinske storitve. Cene so primerjali na naslednjih področjih: pitna voda, vrtec, komunalni odpadki, kanalščina in čiščenje greznice, komunalni prispevek, NUSZ, turistična taksa, članarina za knjižnico, grobnina in neprofitna najemnina. Občina Slovenske Konjice je sodeč po zbranih in objavljenih podatkih zelo ugodna.

Skupni mesečni strošek – podatki se nanašajo na tričlansko gospodinjsko za 6 področij: program vrtca, oskrba s pitno vodo, kanalščina, komunalni odpadki, komunalni prispevek in NUSZ) – v Slovenskih Konjicah znaša 60,59 evrov, kar občino Slovenske Konjice  uvršča med cenovno najugodnejše. Povprečni skupni strošek za omenjene storitve znaša za vse občine v državi 78,67 evrov.

Najmanjše razlike med občinskimi cenami so pri polnih cenah programov vrtcev (razmerje med spodnjo in zgornjo ceno je 1 : 1,19). Največje razlike med občinskimi cenami so na področju komunalnega prispevka (razmerje med spodnjo in zgornjo ceno je 1 : 4,85). Na dejansko razliko v plačilih uporabnikov pa dodatno vplivajo še morebitne dodatne subvencije posameznih občin.

Program vrtca za drugi starostni razred – cena brez znižanj plačila v Slovenskih Konjicah znaša 366,92 evrov in znižano plačilo oziroma strošek za povprečno gospodinjstvo 44,95 evrov. Občinska subvencija na zakonsko znižano plačilo znaša 65 %. Oskrba s pitno vodo – skupna cena znaša 10,78. Kanalščina znaša 14,25 evrov in čiščenje greznice 4 evre.. Komunalni odpadki (skupna cena ob upoštevanju morebitne subvencije) znaša 13,36 evrov, komunalni prispevek 4.277 evrov in NUSZ 47,25 evrov. Turistična taksa je 2 evra, članarina za knjižnico 12,50 evrov in grobnina 7,49 evrov. Neprofitna najemnina – podatki za izračun višine neprofitne najemnine, ki jo določi občina kot lastnik stanovanja, ki se oddaja po neprofitni najemnini - Letna stopnja za stanovanja do 60 let znaša 4,68 %.

Vse predstavljene cene so veljale za leto 2021. Vabljeni k branju celotne analize na spletni strani: https://www.rs-rs.si/razno/cene/.


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi