Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Aktivni Konjičani

Ljudje se po epidemiji Covida-19 še posebej zavedamo, kako pomembna je športna aktivnost za krepitev imunskega sistema, dobro počutje in zbistritev misli. Pogoj za aktivnost pa ni le obiskovanje organiziranih vadb v notranjih prostorih, a še veliko več. In možnosti za športno aktivnost in rekreacijo je v naši občini veliko.

V Občini Slovenske Konjice je zunanjih športnih površin 11-krat več kot pokritih. Največ je športnih igrišč po krajevnih skupnostih, sledijo pohodne poti in kolesarske steze. Poleg novega pumptrack-a imamo v občini tudi dva fitnesa na prostem, igrišča za tenis, možnost uporabe atletskih stez … Kot izhaja iz lani sprejete strategije, Občina Slovenske Konjice dobro uresničuje javni interes na področju športa z zagotavljanjem sredstev za izvedbo letnega programa športa, načrtovanjem, gradnjo ter vzdrževanjem športnih objektov in površin za šport v naravi v lasti lokalne skupnosti, izvajanje nekaterih programov športa ter s spodbujanjem in zagotavljanjem pogojev za opravljanje in razvoj športnih dejavnosti. Na spletni strani Zavoda za šport Slovenske Konjice (www.sport-konjice.si) je na voljo pregled vseh športnih površin v občini s fotografijami in lokacijami, omogočeno je tudi iskanje športne površine glede na športno panogo.

V naši občini je uradno registriranih 70 športnih društev, na zavodu pa aktivno sodelujejo s približno 40 in na podlagi tega je direktorica Zavoda za šport Slovenske Konjice Laura Krančan ocenila, da je približno toliko tudi takšnih, ki športne aktivnosti izvajajo. Slaba polovica društev izvaja letne programe športa (programi, ki trajajo vsaj 60 ur v obdobju 30 tednov ter jih izvaja usposobljen športni delavec) in za slednje tudi prejemajo sofinanciranje s strani občine. Naša občina spodbuja predvsem športno vzgojo otrok in mladine, programe športne rekreacije. Na podlagi programov, ki jih z namenom sofinanciranja letno prijavljajo športna društva, lahko rečemo, da je večina programov namenjena ravno otrokom in mladini. Športna društva odlično sodelujejo tudi z osnovnimi šolami in vrtci, organizirajo predstavitve športnih panog ob pričetku šolskega leta v sklopu ur športne vzgoje, za najmlajše zagotavljajo prevzem otrok v šoli in spremstvo na vadbe. Iz strokovnega vidika športa gre poudariti, da je pomembno, da je šport posamezniku predstavljen že v otroštvu, da otroci v tem obdobju krepijo svojo kondicijo in hkrati tudi spoznavajo raznolikost športnih panog. Nekatera športna društva tako v svoje programe za najmlajše vključujejo različne športne panoge, zadnji dve leti pa je kot primer dobre prakse v občini v poletnih mesecih organiziran multišportni kamp, veliko športnih aktivnosti pa v svoje delo z otroci vključujejo tudi lokalna društva, ki sicer niso definirana kot športna.

Za področje športa je občina v letu 2022 namenila 542.057 evrov. Največji delež je namenjen upravljanju ter nadgradnji športnih površin (56 %), sledi sofinanciranje športnih programov (22 %), za športne kadre se namenja 19  %, 3 % pa je namenjenih promociji športa. Za tekoče vzdrževanje športnih objektov in površin je namenjeno več kot polovico sredstev. Poleg tekočega vzdrževanja pa so v letošnjem letu planirane in tudi že v izvajanju naslednje investicije, ki jih financira občina: obnova pohodnih poti ter robnikov na atletski stezi na ŠRC Dobrava, zaključek ureditve Pumptrack poligona (klopi, koši, stojala za kolesa), pridobitev projektne dokumentacije za prizidek Športni dvorani Slovenske Konjice in Športni park Livada Loče, ureditev igrišča za košarko v KS Bezina, sanacija hokejskega igrišča v  ŠRC Park ter ureditev igrišča za nogomet v KS Loče.

Lani je občina v sofinancerstvu s Fundacijo za šport zgradila zanimivo športno pridobitev – pump track stezo za kolesarske navdušence in ljubitelje te prvine iz podobnih panog. Na poligonu so praktično prisotni vsi s koleščki (rolke, rolerji, skiroji, kolesa). Pumptrack je utrjena zemeljska pot, ki jo sestavljajo grbine in ovinki. Za vožnjo je potrebno usklajeno ritmično gibanje telesa in rok, športna aktivacija na tak način je vse prej kot dolgočasna. Voziš se praktično brez poganjanja pedal, samo s premikanjem telesa navzgor in navzdol. Že pred uradno otvoritvijo je bil pumptrack polno zaseden, tudi v mrzlih in deževnih dneh se je vedno našel kakšen nadobudnež.

Župan Darko Ratajc pa je pred kratkim podpisal tudi pomembno pogodbo na področju nadgradnje infrastrukture, in sicer za izdelavo projektne dokumentacije za izgradnjo prizidka k Športni dvorani Slovenske Konjice, projektira se tudi Športni park Livada Loče, projekt je v postopku pridobivanja projektnih pogojev. Obe športni površini sta nujni za našo občino, saj trenutne športne kapacitete pokajo po šivih. Projektna dokumentacija nas vodi še korak bliže, da lahko te načrte izpolnimo v prihajajočih letih.

Oglejte si tudi