Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
6°C
Oceni objavo

Mesec april = mesec knjige

2. april so razglasili za mednarodni dan knjig za otroke, prav na rojstni dan Hansa Christiana Andersena, enega največjih pravljičarjev. 23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. To je dan, ko praznujemo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji in vsi, ki imamo radi knjige.

Na Drugi OŠ Slovenj Gradec smo v mesecu aprilu resnično živeli s knjigo. Izvedeni sta bili kar dve bralni noči (za razredno in predmetno stopnjo), učenci prve triade so se s pisateljico Barbaro Hanuš družili v okviru projekta  Bralnice pod slamnikom in pred šolo smo postavili bralni hladilnik.

Sedmo bralno noč (1. aprila) so učenci od prvega do petega razreda preživeli v družbi pingvina Pita.

Soustvarjalci dogajanja so bili letos dijaki Šolskega centra Slovenj Gradec, smer vzgojitelj predšolskih otrok, ki so učencem z igrico Pingvin Pit pričarali deželo pingvinov. Po predstavi in pingvinovem plesu, ki smo se ga vsi naučili, so potekale različne delavnice, kjer so učenci ustvarjali na vsebino zgodbice. Vodili so jih dijaki in učiteljice. Po pogovoru o prebranem so nastali pingvinčki in ptice iz kartona in barvnega papirja, zanimive maske, izdelali smo pingvinčke iz balonov, potovali smo po svetu, zaigrali igro pingvin, ne jezi se …

Ker se je sporočilo zgodbe Pingvin Pit nanašalo na prijateljstvo, so petošolci izdelali kratko animacijo, kako si je pingvin Pit našel prijatelja, ki je bil drugačen, prav tako kot on. S tem so v animaciji povezali dve knjigi, Pingvina Pita Marcusa Pfistra in Drugačen Katryn Cova. V treh skupinah so pod mentorstvom dijakov Srednje elektro in računalniške šole Velenje izdelali svojo prvo stop-motion animacijo.

Po ustvarjalnih delavnicah so dijaki in učenke višjih razredov brali otrokom, čemur je bralna noč v osnovi namenjena.

V petek, 15. 4. 2016, pa smo izvedli že četrto bralno noč za učence predmetne stopnje. V goste smo povabili pisateljico, učiteljico, pesnico in tiflopedagoginjo Aksinjo Kermauner.

Učencem je spregovorila o svojem delu s slepimi in slabovidnimi, s seboj pa je prinesla tudi pripomočke, ki jih uporabljajo pri vsakodnevnih opravilih in pri učenju. Predstavila je knjige za otroke in mladino, za katere je bila tudi nagrajena. Zase pravi, da vse bralce jemlje izjemno resno, četudi piše humorno obarvano knjigo. Vsi, ki smo njene knjige brali, vemo, da to še kako drži.

Skupaj smo preživeli prijeten večer. Kako navdušeni so bili učenci, je pokazalo tudi to, da so na koncu z zanimanjem preizkusili različne pripomočke za slepe in slabovidne: tipno knjigo, zvenečo žogo, stroj za pisanje brajice ...  Zavedli so se, da je drugačnost lahko tudi pridobitev.

V delavnicah smo razmišljanje o drugačnosti še poglobili. Prebrali smo odlomek iz knjige Berenikini kodri in ga nadgradili s pisanjem in slepimi slikanjem. Z različnimi socialnimi igrami smo se še bolj povezali, pred spanjem pa je vsak med nami prebral odlomek iz svoje najljubše knjige.

Ta bralna noč je bila posebna še zaradi nečesa – pred srečanjem s pisateljico smo namreč namenu predali bralni hladilnik – VZEMI IN DARUJ KNJIGO.

Nedelujoč hladilnik, ki nam ga je podarilo podjetje Gorenje iz Velenja, smo predelali v mini knjižnico, ki bo namenjena učencem, staršem in drugim občanom Slovenj Gradca. Hladilnik najdete pri vhodu v našo šolo (vhod številka 2). Veseli bomo, če boste tudi vi prispevali knjigo v hladilnik ali si jo izposodili.

Katja Jenko in Nada Žunec

 

Oglejte si tudi