Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

JUBILEJNIH 45 LET DRUŠTVA INVALIDOV SLOVENJ GRADEC

Društvo invalidov Slovenj Gradec je v tem letu obeležilo kar tri jubileje, 30. Planinski dan invalidov, 5. Razstavo ročnih in umetniških del Društev invalidov – članic ZDIS in še nazadnje 45 let delovanja društva. Na proslavi 45 let delovanja društva so razvili društveni prapor, kateri je v velik ponos in čast društva. Prapor, simbol društva, je bil zaupan in predan v varstvo in uporabo glavnemu praporščaku društva, gospodu Marijanu Sešelj.
V soboto, 20. septembra 2014 je Društvo invalidov Slovenj Gradec obeležilo ta visoki jubilej v dvorani Lopan v Mislinji. Proslave se je udeležilo 320 članov in članic društva ter številni gostje: iz Zveze delovnih invalidov Slovenije sekretarka mag. Tanja Hočevar in član UO ZDIS gospod Jože Freidl; župan Občine Mislinja gospod Franc Šilak; od koroških DI Slavko Halužan, predsednik DI Dravograd,. Stanislav Pajtler, predsednik MDI »DRAVA« Radlje ob Dravi in predsednik DI Muta Jože Freidl. Proslave se je udeležil tudi predsednik pobratenega DI Vrhnika Ciril Podbregar z delegacijo in predsednik MDI Žalec gospod Janez Meglič.

 

V kulturnem programu so nastopali: Ljudske pevke Lastovke, učenci OŠ Mislinja, dijakinji Čeru Petra Viki in Pavlič Veronika ter pevci Fantje na vasi iz Šentilja. Za zabavni program je poskrbe Vanago Band, program pa je povezovala gospa Natalija Križaj.

 

Na samem začetku prireditve so najprej zapele Ljudske pevke Lastovke, nato pa je zaigrala slovenska himna. Po himni je sledilo simbolno dejanje – razvitje društvenega prapora, katerega je razvila predsednica društva Stanislava Tamše in ga nato predala v varstvo in uporabo praporščaku Marjanu Sešelj. Po predaji so se pripeli spominski trakovi, nato pa je bil še blagoslov prapora, katerega je opravil šentiljski župnik Tine Tajnik. Na koncu dejanja je sledilo še pobratenje praporov iz aktivov s krovnim praporom.

 

Po simbolnem dejanju razvitja prapora so nastopili učenci OŠ Mislinja in zapeli nekaj lepih pesmi. Po končanem nastopu so sledili govori predsednice DI Slovenj Gradec Stanislave Tamše, župana Občine Mislinja gospoda Franca Šilaka in člana UO Zveze delovnih invalidov Slovenije gospoda Jožeta Freidla.

 

Predsednica Društva invalidov Slovenj Gradec Stanislava Tamše je v nagovoru dejala, da je bilo društvo ustanovljeno leta 1969 in ima danes v svoji sestavi 8 aktivov. V društvo je včlanjenih 1640 članov, od  tega 1535 invalidov in 105 podpornih članov. Člani društva so večina delovni invalidi I.,II., in III. Kategorije ali invalidi s priznano telesno okvaro z odločbo ZPIZ-a. Društvo ima status invalidske organizacije in status društva, ki nastopa v javnem interesu na področju socialnega varstva. Vključeno je v Zvezo delovnih invalidov Slovenije zaradi izvajanja enotne socialno zdravstvene politike in skupno dogovorjenih nalog s področja varstva invalidov v Republiki Sloveniji.

 

V društvo zelo dobro delujeta tudi Socialna komisija in Komisija za šport in rekreacijo, tudi delavnice ročnih del ustvarjajo že od leta 2001, od leta 2005 pa deluje tudi pevska skupina Lastovke. Poleg naštetih še v društvo delujejo naslednje komisije in odbori: Komisija za priznanja, Statutarno pravna komisija, Izvršni odbor, Nadzorni odbor in Častno razsodišče.

 

V DI Slovenj Gradec se izvaja 8 posebnih socialnih programov tako na lokalni kot državni ravni, ki so namenjeni vsem invalidom društva. Program ohranjevanja zdravja je ena izmed najpomembnejših in zahtevnih nalog iz programa reševanja socialne in zdravstvene problematike, ki se razvija že od prvih let delovanja skupaj z Zvezo delovnih invalidov Slovenije. Njen namen je približati možnosti ohranjanja zdravja in lajšati posledice vseh oblik invalidnosti, ki jih naše zdravstvo in država ne vključuje v okvir upravičenosti. Glavna skrb je torej pomagati sočloveku, predvsem pa invalidom, ki so zaradi svoje okvare, bolezni in bolečin prikrajšani za marsikatero vsakodnevno dejavnost. Med drugim jim društvo pomaga s finančnimi sredstvi pri ohranjanju zdravja tako, da jim sofinancira obiske zdravilišč, redno skrbi za šport in rekreacijo, srečanja težkih invalidov, srečanja starostnikov, izleti in kopalnimi dnevi. Na koncu leta se najstarejše in nepokretne invalide obišče in se jih skromno obdari. Poleg mnogih aktivnosti, ki jih društvo skupaj z aktivi organizira za svoje člane, med drugim pomaga tudi v stiski. V okviru društva in aktivov ter ZDIS je z zbranimi sredstvi prispevalo članom za obnovitev kopalnice, prenove stanovanja, postavitev klančine in dvigala. V primeru za pridobitev nujno potrebnih informacij pa se invalidi obračajo na pisarno »Informiranje in svetovanje invalidov v socialni stiski«, ki deluje v Dravogradu z namenom pomagati vsem invalidom, kot tudi koroškim invalidskim društvom.

 

Glede delovnih invalidov pa je dejala, da se danes srečujejo s številnimi težavami pri zaposlovanju, kajti razmere so se ob krizi še posebej poslabšale, mnogi so ostali brez dela in živijo že na robu življenjskega propada.

 

Nato je dejala, da so zadovoljni, da jim je uspelo toliko let ohraniti organizacijo vsakoletnega planinskega dneva invalidov na Kopah, saj so v tem letu organizirali to srečanje že tridesetič. Tudi Pedagoška akcija – osveščanje mladih v odnosu do invalidov, poteka že od leta 1990. Od leta 2008 sodeluje društvo tudi v Svetu za invalide pri Mestni občini Slovenj Gradec in od same ustanovitve društva tudi v koordinaciji društev invalidov Koroške regije. Sodeluje še z MO Slovenj Gradec in Občino Mislinja ter Centrom za socialno delo Slovenj Gradec, pobrateno pa je z društvoma iz DI Vrhnika in MDI Gornja Radgona.  

 

Zaključila je z besedami, da je težko predstaviti vso dejavnost društva za pretekla leta. Da je društvo tako uspešno, gre zasluga vsem dosedanjim predsednikom, vodstvu društva, njihovih komisij in odborov, predsednikov aktivov ter številnih prizadevnih aktivistov. Za podporo njihove dejavnosti se je zahvalila vsem, ki podpirajo ter sledijo njihovim pobudam za olajšanje njihovega vsakdanjega življenja, še posebej MO Slovenj Gradec, Občini Mislinja, ZDIS, vsem donatorjem in sponzorjem, saj jim v veliki meri pomagajo, da lahko zastavljene programe v celoti realizirajo.

 

Za svoje dosedanje delo pa je DI Slovenj Gradec prejelo že številna priznanja: Občinsko priznanje OF slovenskega naroda, priznanje ZDIS, plaketo in nagrado MO Slovenj Gradec, skupaj z MO Slovenj Gradec listino »Občina po meri invalidov« in v letu 2012 če Certifikat »Zaupanja vredno društvo«.

 

Župan občine Mislinja, gospod Franc Šilak je dejal, da je praznovanje 45. letnice obstoja društva razlog za praznovanje, predvsem pa priložnost, da se jim zahvali za njihovo požrtvovalno in nesebično delo ter da z globoko hvaležnostjo in spoštovanjem gleda na plemenito poslanstvo, ki ga društvo opravlja. Številni dosežki in pridobitve pa, ki lajšajo življenje invalidom in bogato društveno življenje bogati naš kraj in ga dela prijaznega. To so drobci mozaika, ki izražajo toplino in mnogim delajo življenje prijaznejšo, za takšne plemenite geste pa je potreben čas, volja, samoodpovedovanje, angažiranost – vrednote, ki so v podivjanem času, v katerem živimo, vse bolj redke – vrednote, ki jih invalidi s svojim delom znova aktualizirajo – ki postajajo bolj kot kadarkoli prej upanje sveta.

 

Invalidnost je huda življenjska preizkušnja, je dejal. Takšna ali drugačna srečanja z invalidnimi ljudmi človeka postavijo na realna tla. Opomnijo te, da življenje ni vedno rožnato. Prevečkrat se iz majhnih težav delajo velike. Se zavedamo, kakšne stiske doživljajo invalidni ljudje? Koliko odrekanj je potrebnih v njihovem življenju, koliko zdravljenj morajo dati skozi, da bi se njihovo zdravstveno stanje izboljšalo? Mnogi morajo živeti z dejstvom, da ne bo nikoli drugače. Ali  se zavedamo, kako trdni morajo biti? OBČUDUJMO JIH, saj živijo z nami! Čas je, da se zavemo – INVALIDI SO VEČ KOT NAVADNI LJUDJE.

 

To je bil delček razmišljanja in naj bo v opomin vsem, ki so dolžni poskrbeti, da se bodo invalidi lahko spoprijeli s težavami, s katerimi se srečujejo. Še enkrat je izrekel priznanje in zahvalo za plemenito poslanstvo, ki ga invalidi opravljajo.

 

Jože Freidl, član UO ZDIS je najprej vse prisotne v imenu ZDIS lepo pozdravil in jim čestital za 45 let delovanja društva. Nato je dejal, da je delo ZDIS aktivno pri izpolnjevanju vseh nalog in obveznosti do družbenih dejavnikov na ravni države, kakor tudi vključevanje v dejavnosti le-teh, tako glede vprašanja izvajanja in financiranja posebnih socialnih programov kot tudi urejanja družbenega statusa ZDIS in DI, oz. vloge pri kreiranju politike invalidskega in socialnega varstva v spremenjenih družbenih razmerah in sodelovanju pri pripravi ter spreminjanju zakonodaje in drugih predpisov, zlasti tistih, ki zadevajo področje invalidskega varstva. Ključni problem z vidika okolja je pomanjkljiva ali neustrezna zakonodaja ter premalo politične volje na posameznih področjih invalidskega varstva. Veliko pozornost ZDIS nameni tudi svetovanju pri delovanju DI in reševanju pritožb. V okviru pristojnosti in možnosti rešujejo probleme na najboljši možni način, tako za uporabnike – invalide kot izvajalce – društva invalidov. Komunikacije potekajo v obliki delovnih sestankov, inštruktažnih sestankov  in v drugih oblikah.

 

 V nadaljevanju nagovora je spregovoril še o prostovoljstvu. Tako kot v življenju vse stremi k ravnovesju, je tudi pri prostovoljstvu. Prejemanje in dajanje. Dejal je, da je veliko ljudi, ki se iskreno zanimajo za druge, ki so pripravljeni pristopiti in pomagati. Z dobro voljo in brez koristoljubnosti so pripravljeni stopiti v nov odnos s sočlovekom. Zato je prostovoljstvo vrednota, je priložnost za osebno zorenje in rast, za učenje drugačnih odnosov, možnost za grajenje drugačne, etično zrelejše družbe. In prostovoljci so tista gonilna sila – majhno dejanje za prostovoljca a veliko za tiste, ki potrebujejo pomoč.

 

Svoj govor je zaključil z besedami, da se invalidi še vedno srečujejo s predsodki in šikiniranjem, zato je potrebno, da skupaj vlagamo v programe, ki si prizadevajo za spremembo miselnosti naše družbe do ljudi s posebnimi potrebami. Prepričan je, da  lahko vsak izmed nas uspešno prispeva k izboljšanju možnosti za invalidske osebe, da postanejo enakopravni in neodvisni člani naše družbe.

 

Po končanih govorih je sledila ponovno kulturna točka, v kateri sta  nastopili dijakinji iz Mislinje, Čeru Petra Viki in Pavlič Veronika, ki sta poleg igranja na citre še zraven lepo prepevale.

 

V nadaljevanju programa so se podelila aktivistom društvena in zvezna priznanja.  Priznanja DI Slovenj Gradec so za dolgoletno, nesebično in požrtvovalno delo prejeli: Oder Kac Olga, Juvan Ana Marija, Ljudske pevke Lastovke, Polenik Cvetka, Kac Betka, Antonija Strmčnik, Mencinger Ivan, Ramšak Veronika, Potisk Terezija, Golob Štefka, Pritržnik Marija in Franc, Rek Jure, Sušec Jožica, Čevnik Mira, Juvan Antonija, Hrašan Milan in Kuzman Milan. Pisno priznanje ZDIS je prejelo tudi DI Slovenj Gradec.

Priznanja ZDIS so prejeli:

Pisna priznanja – Tamše Stanislava, Štumberger Ivan, Golob Mira, Stradovnik Danijela in Garb Pavla.

Častni znak ZDIS so prjeli Horvat Rudi, Garb Tone in Stradovnik Andrej.

 

Po podelitvi priznanj so zapeli pevci Fantje na vasi iz Šentilja tri pesmi, sledila je še beseda gostov in izmenjava spominskih daril, za konec programa pa so še enkrat zapele Ljudske pevke Lastovke.

 

V Društvo invalidov korak nikoli ne zastane. Tudi v prihodnje se bodo trudili, da bomo tako uspešno uresničevali interese članov, pa tudi drugih delovnih invalidov, ki nam zaupajo in verjamejo v nas.

 

Stanislava Tamše,

Predsednica DI Slovenj Gradec

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi