Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
2°C
ČET.
10°C
2°C
Oceni objavo

Začeli smo mednarodni projekt Naš planet je naš dom, povežimo se, da ga ohranimo

V poljskem mestecu Karczmiska, v bližini večjega mesta Lublin, je v novembru potekalo prvo srečanje partnerjev Erasmus+ projekta z naslovom Naš planet je naš dom, povežimo se, da ga ohranimo. Pri projektu sodelujejo šole iz sedmih držav, in sicer Italije, Poljske, Bolgarije, Romunije, Španije, Finske in Slovenije.
 

Ideja za projekt je nastala iz zavedanja, da je okolje, v katerem živimo, čedalje bolj onesnaženo. Onesnaževanje okolja je v veliki meri povezano z današnjim načinom življenja, zaradi katerega se veliko premalo – če sploh – zmenimo za škodo, ki jo povzročamo našemu planetu. Kot učitelji smo pri naših dijakih dolžni vzpodbujati tudi skrb za okolje. Ker so nam izkušnje pokazale, da zgolj teoretični pristop nima zadostnih učinkov, smo si zadali, da dijake kar se da aktivno vključimo v opazovanje in raziskovanje narave, v preučevanje, v kolikšni meri se uporabljajo obnovljivi viri energije, kakor tudi spremljanje onesnaženosti zraka in vode.

Dijaki sodelujočih šol se bodo med sabo povezali, se seznanili z rezultati svojih opazovanj in jih primerjali. Učitelji pa si bodo imeli priložnost deliti izkušnje v zvezi z različnimi aktivnostmi na področju okoljevarstva, ki jih na posameznih šolah izvajajo. Ker ima naša šola okoljevarstveni program, ki ga večina izmed sodelujočih šol nima, bo lahko pri projektu s svojimi bogatimi izkušnjami odigrala zelo pomembno vlogo.

Kaj se je dogajalo na našem prvem mednarodnem srečanju? Vse šole so se obširneje predstavile ostalim partnerjem, določili smo pravila dela in se dogovorili o podrobnostih, določili smo metode dela in aktivnosti, ki se bodo pri projektu izvajale. Dogovorili smo se tudi o načinih spremljanja učinkov našega projekta in njegovi javni predstavitvi. Izbirali smo uradni logo projekta, kajti vsak projekt mora imeti svoj logo, ki se v vseh sodelujočih državah pojavlja na vseh dokumentih, izdelkih in poročilih.  Razveselilo nas je, ker je bil za skupni logo med vsemi predlogi izbran prav logo, ki ga je izdelala dijakinja naše šole, Teja Sterže.

 

Pri projektu bodo na naši šoli sodelovali dijaki programa okoljevarstvo. Za njih bo to dragocena izkušnja, saj bodo spoznavali dijake šol iz drugih držav, pridobivali znanje angleščine, kakor tudi svoje strokovno znanje s področja okoljevarstva. Srečanja na Poljskem smo se udeležili štirje učitelji Srednje šole Slovenj Gradec in Muta: Veronika Sušnik, Marinka Dretnik, dr. Jana Sterže in Tomaž Šoster.


Koordinator projekta za našo šolo,

Tomaž Šoster

Oglejte si tudi