Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Srednja šola Slovenj Gradec in Muta že na štirih mednarodnih Erasmus+ projektnih srečanjih v tem šolskem letu

Dijaki in učitelji Srednje šole Slovenj Gradec in Muta so se v času od septembra do novembra 2022 udeležili že štirih mednarodnih srečanj v okviru programa Erasmus+. Dve od teh smo gostili pri nas.
Naša šola že na štirih mednarodnih Erasmus+ KA2 srečanjih v tem šolskem letu

Dijaki in učitelji Srednje šole Slovenj Gradec in Muta so se v času od septembra do novembra 2022 udeležili že štirih mednarodnih Erasmus+ srečanj. Dve od teh smo gostili pri nas.

Partnerje, v okviru projekta Turizem, inovacije, trajnost, smo gostili na naši šoli od ponedeljka, 26. 9. 2022 do četrtka, 29 . 9. 2022. Gostom iz Francije, Italije, Turčije in Španije smo ponosno razkazali prostore nove zgradbe, v katerih so se odvijale načrtovane aktivnosti. V novi računalniški učilnici smo izvedli delavnico, na kateri so dijaki spoznavali, kako čim bolj učinkovito in ustvarjalno uporabljati računalniške programe pri izdelavi filmov. Dijaki vsake države so obdelali že pripravljeno video gradivo in na delavnici je nastalo pet filmov. Vsebina filmov je povezana s trajnostnim turizmom v posameznih državah.

Srečanje v okviru projekta Geocad (načrtovanje geometrije s pomočjo računalnika) se je med 10. 10. 2022 in 14. 10. 2022 odvijalo v Atenah. Na njem smo bili zbrani dijaki in učitelji iz Grčije, Turčije, Portugalske, Estonije in Slovenije. V okviru delavnic na šoli gostiteljici so dijaki  s pomočjo računalniškega programa AutoCAD reševali naloge, ki so jih že prej pripravili učitelji, ki pri projektu sodelujejo. V popoldanskih urah smo si z navdušenjem ogledovali številne kulturno zgodovinske znamenitosti Aten.

 Že v naslednjem tednu (17. 10. 2022 – 21.10. 2022) se je pri nas odvijalo srečanje v okviru projekta Učimo se tuje jezike s pomočjo iger in interaktivnih aktivnosti. Tokrat smo gostili dijake iz Slovaške, Poljske in Italije. Pri projektu sodelujejo tudi dijaki in učitelji Gimnazije Slovenj Gradec. Učitelji tujih jezikov našega šolskega centra (Roman Živič, Nataša Špegelj, Janko Uršnik, Alenka Kac Herkovič in Nina Rainer Klančnik) so posebej za to priložnost pripravili učne ure s privlačnimi in igrivimi vsebinami, ki so jih izvedli z gostujočimi dijaki v mešanih skupinah. Učiteljica slovenščine, Katja Tomažič, pa je v posebni delavnici vsem gostom predstavila osnove slovenskega jezika in njegove narečne raznolikosti.

 Srečanje v okviru projekta Energija je prihodnost sveta je med 7. 11. 2022 in 11. 11. 2022 gostila srednja šola iz Adane. Adana je milijonsko mesto v južni Turčiji, ki je najbolj znano po slovitem Adana kebabu. Dijaki iz Francije, Italije, Slovaške, Turčije in Slovenije so se udeležili delavnice, pri kateri so po tako imenovani metodi šest klobukov razmišljanja razpravljali, kako lahko kot posamezniki prispevamo k zmanjšanju porabe energije.

Na vseh štirih srečanjih so se dijaki tudi v prostem času družili z vrstniki iz drugih držav, seznanjali so se s kulturnimi razlikami,  soočali so se s predsodki in se učili sprejemati drugačnost. Švedska raziskava iz leta 2016 je pokazala, da so tudi otroci tisti, ki lahko vplivajo na zmanjševanje predsodkov staršev, kar je v nasprotju s prepričanjem, da je vpliv le enosmeren. Zato je toliko bolj pomembno, da šole načrtno in sistematično delajo na vsebinah, ki pomagajo razbijati predsodke. Sodelovanje v mednarodnih projektih v tem smislu prinaša veliko dodano vrednost in tega se na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta dobro zavedamo.

Tomaž Šoster,

koordinator projektov za Srednjo šolo Slovenj Gradec in Muta

 

 


Oglejte si tudi