Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

NA SREDNJI ŠOLI SLOVENJ GRADEC IN MUTA SO NAS OBISKALI DIJAKI IN UČITELJI IZ PETIH DRŽAV

V tednu med 11. in 15. 3. 2019 se je v okviru Erasmus+ projekta Migracija in begunska kriza v očeh dijakov na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta odvijalo srečanje dijakov in učiteljev srednjih šol iz Italije, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije in Slovenije.
Pri projektu se dijaki in učitelji seznanjajo z begunsko problematiko in si na ta način razvijajo strpnejši, bolj toleraten odnos, čut za solidarnost in empatijo, kar je v današnjem času še posebej pomembno. Pred vsakim srečanjem dijaki opravijo pogovor z beguncem v svoji državi, ki ga potem med srečanjem predstavijo dijakom in učiteljem ostalih šol.

 

Srečanje v Sloveniji se je začelo z dobrodelno delavnico barvanja kamenčkov. Kamenčke so dijaki v naslednjih dneh podarili vsem, ki so na Šolskem centru Slovenj Gradec in v trgovinah Spar in Mercator v Slovenj Gradcu namenili prostovoljne prispevke za begunce.

Po delavnici smo se odpravili v Maribor, kjer so se dijaki podali v sobe pobega (escape rooms), učitelji pa smo si ogledali mesto. Seveda se nismo mogli izogniti obisku Europarka, največjega nakupovalnega središča v Mariboru.

V torek so bile na vrsti predstavitve intervjujev z migranti. Sledila je delavnica ‘Socialna vključenost’, na kateri so dijaki s trenerjema Markom Pavlovičem in Barbaro Masnik razpravljali o sprejemanju drugačnosti. Popoldne pa so si ogledali mesto Slovenj Gradec. Po ulicah našega mesta jih je vodila Blažka Knap, dijakinja 4. letnika, program Gastronomija in turizem.

V sredo smo se odpravili proti mestu Ptuj, spotoma pa smo se ustavili in si ogledali Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika – Noordunga v Vitanju. Pot smo nadaljevali do mesta Ptuj, kjer smo se najprej okopali v njihovih termah, potem pa si ogledali mestno jedro najstarejšega slovenskega mesta.

 

Četrtek smo začeli s predstavitvami posameznih držav, regij in v projektu sodelujočih šol, ki so jih pripravili dijaki.  V nadaljevanju so dijaki predstavili države, iz katerih v njihove države prihajajo begunci. Izvedeli smo več o zgodovini, kulturi, geografskih danostih, političnih razmerah in gospodarstvu držav, o katerih sicer vemo zelo malo, v glavnem to, da iz njih prihajajo begunci.

 

V petek smo se odpravili v Ljubljano, kjer smo najprej obiskali Slovensko filantropijo, organizacijo, ki se med drugim posveča delu z begunci. O tem nam je podrobneje pripovedoval Primož Jamšek, vodja terenskega odziva in vključevanja prostovoljcev. Predali smo jim čevlje in dežnike za begunce, ki smo jih na šoli že dva tedna zbirali, kakor tudi sredstva, ki smo jih zbrali s prostovoljnimi prispevki.

 

Pot smo nadaljevali do Skuhne, restavracije, kjer migranti pripravljajo jedi svojih dežel. Teja Kuk, soustanoviteljica restavracije, ki je več kot samo restavracija, saj se v njej redno odvija veliko aktivnosti, povezanih z begunsko problematiko, nam je predstavila zgodovino Skuhne in njeno vlogo. Potem smo imeli priložnost poskusiti jedi iz daljnih dežel, ki so jih pripravili migranti, in vsem nam so nadvse teknile.

 

Popoldne smo se odpravili na potep po Ljubljani, zvečer pa je bil čas za slovo, saj je večina gostov ostala v Ljubljani, od koder so imeli naslednji dan boljše prometne povezave za potovanje domov.

Skupaj smo preživeli pester in zanimiv teden. Polni vtisov smo se vračali nazaj, v Mislinjsko dolino.

Oglejte si tudi