Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
3°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Gomila Hrebec, Preska pri Boštanju

Gomila je v arheologiji kup kamenja ali prsti, nasut nad grobnico ali grobom. Navadno so okrogle tlorisne oblike, velike tudi do 50 metrov, visoke pa  tudi osem metrov ali več. 

Gomila Hrebec, velika osamela prazgodovinska gomila, ki jo najdemo na zahodnem obronku vzpetine Hrebec (530 m), je iz starejše železne dobe. Njen premer znaša 25 m, ohranjena višina pa 3 m. Ljudsko izročilo govori o zakopanem "zlatem teletu".

Zaradi svojih arheoloških, kulturnih in zgodovinskih lastnosti ima poseben pomen za lokalno skupnost in je kulturni spomenik lokalnega pomena, ki je varovan skladno z Zakonom o varstvu kulturne dediščine, zato so prepovedani posegi v plasti arheološkega spomenika, ki se mora varovati v celoti in njegovi izvirnosti in neokrnjenosti. Znotraj območja je prepovedano postavljanje trajnih ali začasnih objektov. 

Do gomile pridemo, če se po glavni cesti z Radne odpravimo proti Lazam in od tam proti Primožu, kjer na križišču (pri avtobusnem postajališču) zavijemo levo proti Preski in Poganki. Po dobrih 200 metrih (malo pred Presko) je gomila na desni strani v gozdu, nekaj metrov od roba cestišča.


Ljubo Motore

Oglejte si tudi