Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

Pot cerkva: od sv. Martina do sv. Martina v Posavju

Marsikomu je že žal za poletjem ter dolgimi in vročimi dnevi. Vendar ima tudi jesen svoj čar. Jesenski dnevi, še topli in prijetni, polni plodov in barv, tako vabljivo kličejo, da jih izkoristimo za sprehode, med katerimi lahko opazujemo prizore čudovite narave, ki se neprestano spreminja. 

Začetek novembra zaznamuje tudi god sv. Martina, ki je povezan z ljudskim praznikom, imenovanim martinovanje, in ima dva pomena: po kmetijskem koledarju zaznamuje konec dela na polju, po časovnem koledarju pa naravni začetek zimskega časa. Čeprav sv. Martin nima posebne povezave z gojenjem trte, se mu po izročilu vendarle pripisuje pomembna vloga pri širjenju vinogradništva. Od tod tudi povezovanje praznika tega svetnika z zorenjem mladega vina: svet' Martin iz mošta dela vin'.

V Posavju imamo več cerkva sv. Martina: podružnična cerkev v Lamprečah pri Sevnici, župnijska cerkev v Sromljah in podružnična cerkev v Velikem Kamnu. Vse tri cerkve so vključene v produkt novi turistični športno-rekreacijski produkt Posavja, ki je nov in je nastal v projektu RIDE & BIKE 2. Pot združuje tri krožne tematske poti, ki kot triperesna deteljica izhajajo od cerkve sv. Štefana v Vranju nad Sevnico. Od tam namreč vodijo tri netrasirane poti (poti na terenu ne bodo označene, označene bodo vse znamenitosti na poteh in ob njih): Pot svetega Lovrenca (severozahodna, modra pot), Pot svete Marije (jugovzhodna, rumena pot), Pot svetega Vida (severovzhodna, zelena pot) in Pot svetega Mihaela (južna, vijoličasta pot). Poti skupaj obiščejo 100 cerkva in 25 gradov, gradičev, podeželskih dvorcev, kapel in gorskih vrhov na območju med rekami Savinjo na severozahodu, Savo na zahodu in jugu, Sotlo na vzhodu in jugovzhodu ter približno črto Rimske Toplice–Kalobje–Podčetrtek na severu in severovzhodu. 

Cilj je, da pohodnik, popotnik, kolesar ali popotnik z avtom ali kakorkoli drugače obišče vse znamenitosti (cerkve) na posamezni poti ter tako pridobi en kamenček v mozaiku. Skupaj lahko pridobi tri kamenčke, ko opravi vse obiske točk vseh treh poti. Takrat prejme posebno plaketo z dodatnim darilom. Motivacija je, da ljudje obiščejo cerkve in preostale spomenike naše kulturne in naravne dediščine ter se s tem bogastvom naše pokrajine tudi bolje spoznajo in jih doživijo.

Vir: bikeridewalk.si

Povzela: Urška Colner, KŠTM Sevnica


Oglejte si tudi