Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
5°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

Kakovostni odnosi se začnejo ob otrokovem rojstvu

Na Družinskem inštitutu Zaupanje so v sklopu Večgeneracijskega centra Posavje – enota Sevnica tedensko izvajali pogovorno skupino, namenjeno mladim mamicam na porodniškem dopustu. Enkrat tedensko so se pod vodstvom Katje Kugler, magistrice zakonskih in družinskih študijev, srečevale v prostorih Mladinskega centra Sevnica in govorile o različnih temah, ki so v tem času aktualne. Skupno je potekalo osem srečanj po dve šolski uri. Za vsako srečanje je bila pripravljena ena tema, o kateri so govorile s strokovno delavko. Namen srečanj je bil predvsem ustvariti varen in sproščen prostor za mamice, navzoče pa so lahko ubesedile svoje vsakodnevne preizkušnje. Skupina pa je bila namenjena tudi ustvarjanju varne navezanosti med otrokom in mamo ter krepitvi kakovostnih medosebnih odnosov v družini. 

Starševstvo je v prvem letu otrokovega rojstva poseben izziv, saj gre predvsem za enkratno izkušnjo, na katero se ne moremo v polnosti pripraviti.  Ob tem se porajajo nova vprašanja in nejasnosti.  Pomembno je, da se lahko v tem prvem letu po rojstva otroka ubesedijo in naslovijo vprašanja glede vzpostavitve dojenja, o porodni izkušnji, doživljanju nove starševske vloge in partnerstvu, ki je v tem obdobju pred velikim izzivom. Ob opori družinskih članov je pomembna tudi podpora drugih virov pomoči, ki lahko mladim staršem omogoča razvijanje kakovostnih medosebnih odnosov v družini in širšem okolju.

V sklopu Večgeneracijskega centra Posavje bodo skupino za mlade mamice spet izvedli v spomladanskem času. Prijave so mogoče na vgc.posavje.sevnica@gmail.com ali telefonsko št. 041/77 22 45. 

Program Večgeneracijskega centra Posavje sofinancirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Občina Sevnica in podjetje HESS, ki je generalni pokrovitelj programov na Družinskem inštitutu Zaupanje.

 

Vir: Katja Kugler, Družinski inštitut Zaupanje

Foto: Vir internet

Oglejte si tudi