Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
20°C
4°C
Oceni objavo

KREATIVNE DELAVNICE V MAJU

V maju se bomo družili in ustvarjali ob sredah 8.5., 15.5., 22.5. in 29.5.2019 ob 16h, v Krškem (Stara Šola, tržnica Videm, Kolodvorska 1)
Maj kot najlepši pomladni mesec velja za mesec ljubezni,veselja, mladosti in popolnega preporoda. Je čas prebujanja narave v cvetje polno vonjav in mavričnih barv in svežega zelenja. Je mesec radosti, plodnosti in udejanjanj po dolgi zimi. Višek pomlad je tukaj in poletje je pred vrati. Življenje se razodeva kot obdobje novih začetkov in divje rasti. Tako kot se po drevesih pretakajo novi sokovi, je tudi z ljudmi in vsemi živimi bitji, ki so vsaj malo del naravnih tokov stvar podobna in očarljiva sončna svetloba po mračnih zimskih dneh nudi nove razcvet in novo ustvarjalno energijo. Narava naravnost kliče k ustvarjanju, gibanju, rasti. Sonce je toplejše in nas polni z ustvarjalno energijo.

Rimljani so maj poimenovali po boginji Maji, ki je boginja pomladi in rodovitnosti. Tudi zanje je bil najlepši mesec.

Izvirno slovensko ime za maj je veliki traven, ker je trava mnogo višja kot aprila (mali traven). Naši predniki so bili tesno povezani z naravo in so mesece imenovali po dogajanjih na poljih in travnikih. Z začetkom maja se je po vaseh začelo vasovanje fantov pod okni deklet. Fantje so peli in klicali dekleta pod okni njihovih domov.

Maja praznujemo tudi praznik delavstva in vseh delavnih ljudi. V navadi je, da se na predvečer prvega maja organizirajo kresovanja in kurijo kresovi.

Zanimivost meseca maja je tudi ta, da se noben drug mesec v letu ne začne na isti dan v tednu, kot mesec maj. Letos se maj začne na sredo in noben drug mesec v tem letu se ne začne na sredo.

Kreativne delavnice so ena od možnosti, da se vzamemo v roke in veselo lotimo prenove iz starega v novo. Sledili bomo preporodu iz starega v novo in spoštovali preteklost in ji vdihnili novo življenje. Ljubezen, ki je danes že rahlo iztrošena in prevečkrat nudi sama razočaranja, bomo spremenili v ljubezen do sebe in preizkušali samodisciplino, ki je ključnega pomena za bolj vesel in majevski pogled na svet. Višek pomladi kliče k spremembi, rasti, novim znanjem in izkoriščanju skritih spretnosti, ki so ključnega pomena pri napredovanju in uspehu. Maj je lahko za vse nas mesec osebnostne rasti in celostnega dojemanja ljubezni, medsebojnih odnosov in zrelega in odgovornega odnosa do ljudi, vsega živega in okolja.

Sredina srečanja bomo izkoristili za prenovo kakšnega oblačilnega kosa ali že uporabljenega izdela in mu navdihnili novo dimenzijo. Vse kar počnemo je naša kreacija in naša izbira in naša gonilna nit je:

RETHINK

Refuse, Reduce, Re-use, Repair, Re-gift, Recover, Recycle

 

Uživajte & vabljeni!

Mag. um. Saša Gornik

Oglejte si tudi