Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Novo priznanje za energetsko učinkovitost

ŠENTRUPERT, 17. november 2014 - Občina Šentrupert je kot prva slovenska občina prejela znak 100-odstotno samozadostna skupnost iz obnovljivih virov energije (OVE). Priznanje je v nemškem Kasslu na 5. mednarodnem kongresu 100-odstotno samozadostne skupnosti iz OVE prevzel župan Rupert Gole.

 

Od ustanovitve občine leta 2007 so v Šentrupertu vlagali v energetsko učinkovitost in samooskrbo. Izboljšali so kakovost ogrevanja v osnovni šoli in vrtcu, ki je sicer tudi prvi v celoti lesen in energetsko varčen vrtec v Sloveniji. Spomladi so za zapor na Dobu postavili kotlovnico na lesno bomaso in jeseni dodali še kogeneracijo, na območju nekdanje vojašnice v Puščavi pa bo zrasel Lesno-predelovalni center Šentrupert – njegova gradnja se je ravno začela, Energetika Šentrupert pa bo iz njega pridobivala vse potrebne lesne sekance.

 

Ponosen sem, da smo v Šentrupertu zopet dokazali, da sodimo med tiste občine, ki uspešno realizirajo projekte na področju uporabe obovljivih virov energije in s tem bistveno pripomorejo k nižjemu izpustu CO2 in onesnaževanju okolja. Prepričan sem, da nam bo to priznanje dalo še večji zagon, da realiziramo tudi vse tiste projekte, ki smo jih zasnovali, nekatere že začeli. Podelitev priznanja v Kasslu in uvrstitev med svetovno elito na tem področju pa je seveda za Občino Šentrupert izjemno visoko priznanje. Tega mislim, da smo lahko izjemno veseli,“ pravi župan Rupert Gole

 

Priznanje so med drugim prejeli še okrožje Steinfurt v Nemčiji, prefektura Fukušima na Japonskem in East Hampton v ZDA. Občina Šentrupert je s priznanjem Slovenijo uvrstila na svetovni zemljevid skupnosti, ki nameravajo svojo energetsko porabo v celoti pokriti iz lastnih obnovljivih virov.

 

Šentrupert je sicer letos že drugič prejel nagrado En.Občina 2014 za energetsko najbolj učinkovito občino v letu 2014, prvič pa je to priznanje prejel pred dvema letoma. Letošnje priznanje je bilo tudi povod, da je bil Šentrupert povabljen in minuli teden nagrajen v Nemčiji.


fotografije: Suzana Vurunić, Slovenski E-forum, in organizator kongresa

Oglejte si tudi