Logo MojaObčina.si

Šentrupert

JUTRI
27°C
15°C
SOB.
30°C
16°C

Odprtje fotografske razstave »Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejeno zate, za tvoj kraj?«

Kaj imajo skupnega Dežela kozolcev, ulično gledališče Kranj, novozgrajeni Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter za računalništvo in informatiko, Gorenjska plaža, Krajinski park Ljubljansko barje in osnovna šola Horjul? Gre za projekte, ki so bili sofinancirani z evropskimi sredstvi in si jih lahko med drugimi ogledate v okviru fotografske razstave »Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejeno zate, za tvoj kraj?«, ki bo odprta v Deželi kozolcev, prvem muzeju s kozolci na prostem na svetu. Razstavo bosta odprla župan Občine Šentrupert Rupert Gole in v. d. direktor Dežele kozolcev Uroš Pikl, in sicer v sredo, 18. februarja, ob 17. uri. Gre za gostujočo razstavo Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

 

V Sloveniji je bilo v programskem obdobju 2007–2013 sofinanciranih več kot 95.300 projektov. Zato sta se Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) in Ministrstvo za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano (MKGP) odločila opozoriti na številne dobre zgodbe, ki so jih v Sloveniji ustvarili z evropskimi sredstvi (iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Kohezijskega sklada, Evropskega socialnega sklada, Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in/ali Evropskega sklada za ribištvo). Izveden je bil natečaj »Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejeno zate, za tvoj kraj?«, v okviru katerega je splošna javnost predlagala projekte, ki so jim spremenili življenje oz. prispevali k izboljšanju kakovosti njihovega življenja oz. življenja skupnosti. Z žrebanjem so izbrali 26 projektov, ki so bili predstavljeni lani oktobra v okviru razstave na Kongresnem trgu v Ljubljani. Sedaj bo razstavo gostila Dežela kozolcev.  

    

Dežela kozolcev iz Šentruperta na Dolenjskem je prvi muzej kozolcev na prostem na svetu, ki jo je v dveh letih obiskalo že več kot 30.000 registriranih obiskovalcev iz 42 držav. V njej je 19 sušilnih naprav, od tega je 17 kozolcev, med katerimi so zastopani vsi tipi kozolcev v Sloveniji. Namen postavitve je prikaz celotnega razvoja kozolca in njegove pomembnosti v slovenskem prostoru. Pohvali se lahko z enim najstarejših ohranjenih dvojnih kozolcev pri nas in na svetu, katerega nastanek sega v leto 1795 – Lukatov toplar. Projekt pa ni pomemben le z vidika ohranjanja kulturne dediščine – pripomogel je tudi k večji prepoznavnosti Občine Šentrupert in k razvoju turizma v njej.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi