Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Zlati MIREN KRAS

22. maja, na dan svetovne biotske raznovrstnosti,  se je v Rogaški Slatini, v organizaciji Slovenske turistične organizacije (STO) in Konzorcija Slovenia Green,  odvil tretji ZELENI DAN SLOVENSKEGA TURIZMA.

 

V okviru svečane prireditve je novih 11 destinacij - med njimi samo 1 prejemnik zlata - turistična destinacija Miren Kras,  12 nastavitev - med njimi Prenočišča Kogoj iz Bilj in en park prejelo znak Slovenia Green.  

Zelena shema slovenskega turizma  (ZSST)

Slovenska turistična organizacija (STO) je že izpolnjevanje obljube Slovenije kot »zelene, aktivne, zdrave destinacije« leta 2015 implementirala nacionalni certifikacijski program Zelena shema slovenskega turizma, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa trajnostna prizadevanja. Shema, ki v samo jedro postavlja trajnost slovenskega turizma, je v Sloveniji in tujini požela velik uspeh, na globalni ravni pa je prepoznana kot primer dobre prakse trajnostnega razvoja. Smeli ostajajo načrti sheme tudi v prihodnje: širitev zelene sheme na ravni vseh slovenskih destinacij, ponudnikov, parkov, turističnih agencij in atrakcij. V nadaljevanju pa je predvidena tudi internacionalizacija sheme.

Slovenija je prva država, ki je bila v okviru »Global Green Destination Day« ocenjena na področju trajnosti in je prejela laskavi naslov prva Zelena država na svetu, in to s kar 96 točk od 100 možnih. Vsi deležniki slovenskega turizma, skupaj s turističnim gospodarstvom in drugimi ključnimi partnerji si bomo v prihodnje prizadevali, da bi to oceno še izboljšali in postali prva 100 % zelena država. Pri teh prizadevanjih je Zelena shema slovenskega turizma kot certificiran sistem ključno in osrednje razvojno ter promocijsko orodje.

 

Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je v nagovoru  izpostavila: »Slovenija se danes v svetu predstavlja kot primer države, katere pomemben steber turizma je prav zelen, trajnosten in odgovoren razvoj turizma. To dokazujejo številne mednarodne nagrade, med njimi National Geographic World Legacy 2017 in Zelena prestolnica Evrope 2016, katerega laskavi naziv je prejelo glavno mesto Ljubljana. Slovenija je hkrati tudi prva Zelena država na svetu, ocenjena po kriterijih Global Destination, in kot takšna vzorčni model za ves svet. Za razvoj odgovornega turizma je zelo pomembno predvsem osveščanje turistov, saj trajnost v zadnjem času postaja vedno večja motivacija popotnikov. K temu lahko pomembno prispevajo tudi pobude, kot je Zelena shema slovenskega turizma. Program in certifikacijska shema pod krovno znamko SLOVENIA GREEN ponudnikom turističnih storitev in destinacijam namreč omogoča dostop do orodij in virov za vzpostavitev trajnostnih pristopov k turizmu. V tem pogledu je kontinuirana finančna podpora sheme s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo nepogrešljiv del pri ustvarjanju zelene ponudbe.«

Mag. Maja Pak, direktorica STO je dodala: »Na Slovenski turistični organizaciji smo ponosni, da ima od danes znak 'Slovenia Green' 24 novih destinacij in ponudnikov slovenskega turizma, skupno pa že 88 destinacij in ponudnikov. Slovenija je danes globalno prepoznavna kot ena vodilnih sil trajnostnega razvoja, Zelena shema slovenskega turizma pa večkrat nagrajena ter uveljavljena kot primer dobre prakse sistematičnega spodbujanja trajnostnega turizma na državni ravni. Zelena shema spodbuja razvoj trajnostnih destinacij in produktov ter pomaga uresničevati obljubo, ki jo daje znamka I FEEL SLOVENIA. Današnji zeleni dan je posvečen turizmu in podnebnim spremembam, ohranjanju biodiverzitete in bogastva voda, hkrati pa nujnosti valoriziranja naravnih in kulturnih vrednot ter oblikovanja privlačnih doživetij višje dodane vrednosti. Opozoriti želimo na nujnost ukrepanja, torej na nujnost blaženja posledic in prilagajanja turistične ponudbe spremembam. Cilj vsake destinacije mora biti povečanje kakovosti okolja in življenja za njene prebivalce – in prav to je v samem bistvu trajnostnega razvoja, s tem pa bo postala tudi bolj privlačna za obiskovalce,« je ob obeleženju Zelenega dneva slovenskega turizma izpostavila mag. Maja Pak, direktorica STO.

 

Vodna zaveza

 

Udeleženci dogodka, med njimi tudi župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar, v.d. direktorice Turizma Miren-Kostanjevica mag.  Ariana B. Suhadolnik in predstavnica Prenočišč Kogoj Karla Kogoj,  so podpisali  tako imenovano  »Vodno zavezo«, s katero so izrazili spoštovanje do vode, posebej pitne. S ciljem 100 % zelene Slovenije in velikega pomena čiste pitne vode so se udeleženci zelenega dneva zavezali, da  bodo v svojih dejanjih spoštovali vodo in jo skupaj s svojimi gosti in partnerji ohranjali kot poseben zaklad Slovenije.

“Trajnostni razvoj s poudarkom na turizmu in varovanju okolja, še posebej vode, je sestavni del  Strategije in vizije razvoja občine do leta 2025 ter pomembno vodilo pri načrtovanju naših kratkoročnih in dolgoročnih aktivnosti. Ponosni smo na prejeto priznanje, ki  potrjuje izjemen naravni, zgodovinski in kulturni potencial destinacije Miren Kras ter  nas uvršča med 6 najbolj trajnostnih turističnih destinacij v Sloveniji. Zavedamo se, da brez pravega odnosa naših prednikov ter vseh deležnikov, naših občanov,  turističnega gospodarstva, organizacij,  društev in številnih posameznikov, tega ne bi bilo. Hkrati pa nam znak “Slovenia green destination - gold” nalaga  še večjo odgovornost, da bomo v še bolj zahtevnih okoliščinah negovali enko skrben odnos do naravne in kulturne dediščine tudi v prihodnje,” je ob prejemu priznanja povedal  župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar.

Oglejte si tudi