Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
17°C
8°C
Oceni objavo

Subvencije za prevoz v šolo po novem

Konec julija je začel veljati nov zakon o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša nov način subvencioniranja prevozov za dijake in študente. Vlog namreč ni več potrebno vlagati na centrih za socialno delo, temveč pri izvajalcih prevoza. Subvencioniran prevoz bodo lahko imeli dijaki, študentje in udeleženci izobraževanja odraslih, ki bivajo vsaj 5 km od izobraževalne ustanove. Vloge so na voljo od 20. avgusta.

Mesečna vozovnica za dijake in študente, ki so od kraja šolanja oddaljeni od 5 do vključno 60 kilometrov bo stala 20 evrov, za več kot 60 in do 90 kilometrov bo potrebno plačati 30 evrov, za razdaljo nad 90 kilometrov pa  50 evrov. Kdor se šola v svojem kraju, si bo za 15 evrov lahko kupil vozovnico za deset voženj na mesec.  Cena subvencionirane mesečne vozovnice tako ni več odvisna od socialnega položaja dijakov in študentov, temveč od razdalje do kraja šolanja.


Vloge so od 20. avgusta, dostopne na spletnih straneh Ministrstva za infrastrukturo in prostor (www.mzip.gov.si), spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (www.mizks.gov.si), spletnih straneh izvajalcev prevozov in na prodajnih mestih izvajalcev prevozov.


Z vlogo, ki mora biti opremljena s potrdilom o šolanju, bodo dijaki in študentje pri izvajalcu javnega linijskega prevoza lahko kupili subvencionirano mesečno vozovnico. Ta pa jim bo omogočala tudi brezplačno uporabo mestnega prevoza.


Obenem pa novi zakon ukinja dodatek za prevoz k državni in Zoisovi štipendiji. Tisti dijaki in študentje, ki imajo Zoisovo štipendijo in bivajo izven kraja stalnega bivališča, so še naprej upravičeni do dodatka za bivanje. Nespremenjeni ostajajo tudi dodatki k štipendiji za učni oziroma študijski uspeh, za vrsto in področje izobraževanja ter za posebne potrebe.


Občina Šempeter-Vrtojba vozovnice še dodatno subvencionira s še 40-odstotno subvencijo.

Oglejte si tudi