Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Po potresu lahko zagori

Čeprav velja oktober za mesec požarne varnosti, smo v občini Šempeter-Vrtojba predstavitveno akcijo "Po potresu lahko tudi zagori" pripravili 24. novembra. Gasilci PGD Šempeter pri Gorici in Civilna zaščita Občine Šempeter-Vrtojba so na ta sobotni dan pripravili predstavitev veščin, opreme in usposobljenosti pripadnikov različnih služb za reševanje in zaščito. Sodelovali so še PGD Nova Gorica, Gasilska enota Nova Gorica, Policijska postaja Šempeter pri Gorici, Društvo reševalnih psov Nova Gorica, Civilna zaščita Gorica - enota reševalnih psov, Civilna zaščita Renče-Vogrsko PMP, Radioamateriji BURJA iz Šempetra in CB Radioklub Soča Nova Gorica.

Številne aktivnosti in predstavitve so bile namenjene ozaveščanju o požarni varnosti, preventivi in reševanju. Med najatraktivnejšimi so bili brez dvoma prikaz in vožnja z avtolestvijo višine 32 m in teleskopsko ploščadjo višine 37 m, prikaz reševanja z napihljivo blazino in reševanje iz višin s pomočjo vrvne tehnike, kjer so se pripadniki šempetrske gasilske enote spustili s cerkvenega zvonika. Zanimiv je bil tudi prikaz iskanja pogrešanih oseb izpod ruševin z reševalnimi psi ter demonstracija uporabe dvižne tehnike v primeru potresa. Poleg tega se je predstavila še enota za prvo medicinsko pomoč Občine Renče-Vogrsko, ki je predstavila izvajanje temeljnih postopkov oživljanja in po želji izmerila krvni sladkor in pritisk. Policijska enota za izravnalne ukrepe je odprla vrata v Šengenbus, radioamaterji CB Radiokluba Soča ter radiokluba Burja pa so predstavili svojo opremo.

Nekaj utrinkov z dogajanja je v naši fotogaleriji, več pa si lahko ogledate na strani www.pgd-sempeter.si.

Nasploh je tema letošnjega Meseca požarne varnosti zelo široka, njen namen pa je predvsem poznavanje preventive iz varstva pred požari. Da lahko po potresu zagori je verjetno jasno vsakemu, da pa to nevarnost zmanjšamo, je veliko na nas samih. Zato vas še enkrat opozarjamo, preglejte vaše domove in gospodarska poslopja in odpravite pomanjkljivosti, ki lahko povzročijo nesrečo. Preventiva je cenejša od katastrofe, ki se lahko zgodi.

 

Veliko izobraževalnega gradiva na ta temo je pripravila Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Slovenskim združenjem za požarno varstvo. Dobite ga lahko tudi na spletni strani www.sos112.si.

Oglejte si tudi