Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Delovno srečanje partnerjev projekta Tradomo v Šempetru pri Gorici

Šempeter pri Gorici, 14. februar 2013 - Danes je na Občini Šempeter-Vrtojba potekalo delovno srečanje partnerjev projekta Tradomo, projekta za izboljšanje trajnostne dostopnosti in mobilnosti na čezmejnem programskem območju.  Gre za obsežen, dobrih 2,6 miljona EUR vreden projekt, v okviru katerega bodo partnerji do marca 2015 zgradili in uredili dodatno cestno infrastrukturo in kanalizacijski sistem, informatizirali avtobusna postajališča, ob tem pa uvedli tudi nekaj novih povezav javnega prometa.

Tokratni pogovori so tekli v smeri priprave študije na temo javnega potniškega avtobusnega prevoza na funkcionalno zaokroženi celoti. Študija bo zaobjela čezmejno območje Slovenija - Italija s konkretnima čezmejnima območjema:

  • občin Koper in Milje,
  • občin Šempeter-Vrtojba, Nova Gorica in Gorica.

 

V programskem območju je v okviru operativnega programa Slovenija-Italija viden nizek delež uporabe javnega prevoza in povečanje stopnje onesnaženosti okolja ter neurejene cestne povezave, kar posledično vpliva na kakovost življenja in dostopnost območij.

 

Na območju občin Milje in Koper meddržavne linije avtobusnega javnega prevoza ni. Na območju občin Nova Gorica, Gorica in Šempeter-Vrtojba pa deluje linja na relaciji Nova Gorica – Gorica. Glede na to stanje bo vsebina prvega dela študije, na podlagi analiz pripravljen predlog za vzpostavitev (Koper – Milje) oziroma dopolnitev (Nova Gorica, Gorica, Šempeter-Vrtojba) avtobusne linije javnega potniškega prometa. Drugi del študije bo podal smernice in ukrepe za spodbujanje uporabe teh linij in smernice za njihovo promocijo.

 

V nadaljevanju projekta so na območju občine Šempeter-Vrtojba predvidena dela postavitve enega avtobusnega postajališča na slovenski strani (Mejni prehod Vrtojba). Poleg tega bo občina opremila 14 obstoječih avtobusnih postajališč s 14-imi elektronskimi tablami za prikaz voznega reda ter naročila izdelavo in implementacijo tehnologije za delovanje in povezavo tabel s sistemom za posredovanje podatkov. S tem bo javni promet postal ne samo bolj dostopen temveč tudi uporabnikom bolj prijazen.

 

Dobršen del sredstev, kar 2.2 miljon EUR, bodo partnerji pridobili iz Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013, in sicer iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev, del pa bodo financirali partnerji sami.

Oglejte si tudi