Oceni objavo

Obisk 100-letne Elizabete Jug, najstarejše občanke Raven na Koroškem

V Koroškem domu starostnikov Črneče je bila včeraj posebna priložnost za praznovanje častitljivega jubileja - stoletnice najstarejše občanke občine Ravne na Koroškem, ki živi v domu v Črnečah, Elizabete Jug. Ob tej izjemni prelomnici so se v domu ob slavljenki zbrali njen sin, zaposleni, na čelu z direktorico Katjo Pavlinič Šoba, nekdanji dolgoletni predsednik Društva upokojencev Ravne Jože Prednik, novi predsednik DU Ravne Avgust Jurc s soprogo Melito in predstavnica Občine Ravne na Koroškem Janja Širnik, da bi obeležili ta izjemen dosežek ter izkazali spoštovanje in čestitke najstarejši občanki živeči v KDS Črneče.

Elizabeta Jug, rojena Erat je luč sveta ugledala 24. 9. 1923. Njen oče je bil dobro znan ugledni zdravnik dr. Boštjan Erat, dolgo časa edini zdravnik za Mežiško dolino, njena mati Cecilija pa po rodu iz sosednje Avstrije. Dr. Erat je v takratni Guštanj prišel takoj po 1. svetovni vojni in se zapisal tudi med ustanovitelje Reševalne postaje Guštanj leta 1927. Živeli so v eni prvih hiš v središču Guštanja, na današnjem Trgu svobode, v tako imenovani »Eratovi hiši«, v kateri je imel dr. Erat svojo ordinacijo, hišno lekarno in stanovanje, dolga leta je bila tam tudi pošta; njegova žena Cecilija pa je bila njegova asistentka. Rodile so se jima 3 hčerke: Tatjana, Elizabeta in Marija.

Elizabeto je ljubezen našla kar na rodnih Ravnah, kjer je spoznala Andrijo Juga, delavca v železarni, ki je občasno popravljal avto njenega očeta, kar je bila tudi posebnost, saj je dr. Erat imel avto med prvimi v Guštanju. Elizabeta se  je poročila z Andrijo, po rodu iz Čakovca in pot ju je preko dela vodila v Novi Travnik leta 1954, kjer se je gradila tovarna Bratstvo in kjer je Elizabeta delala na banki. Po devetih letih so se vrnili na Ravne in do leta 1980 živeli v hiši sredi mesta, nato pa so se kot družina, s sinom Aleksandrom in hčerko Marjano, preselili v novo hišo v Tolstem vrhu, ki je postala njihov ljubeč dom. Elizabeta pa je svojo upokojitev dočakala v podjetju Gradis.

Vedra in vitalna gospa Elizabeta, je danes babica 4 vnukom in prababica 4 pravnukom in danes najstarejša prebivalka doma starostnikov Črneče, kjer je povprečna starost sicer 84 let, kar 21 stanovalk in stanovalcev, pa ima že preko zavidanja vrednih 90 let. Tudi prihodnje leto se jim obetata dve stoletnici.

Ob prihodu nam je zaupala, da ima izjemno rada rože in obiskovalce. Ponosno je vesela in ganjena dodala, da je tudi ona Ravenčanka! V skupnem prostoru doma, kjer ji je prijazno osebje skupaj z direktorico in nekaterimi prijateljicami iz KDS pripravilo lepo praznovanje, smo poklepetali in izmenjali nekaj spominov ter ji seveda zapeli kot se spodobi ob praznovanju. Gospa Ana je z veseljem pritegnila tudi pesmi in polna življenjskega optimizma in vztrajnosti je navdihnila vse prisotne.

Dogodek je bil hkrati priložnost za izraz hvaležnosti in izmenjavo življenjskih zgodb ljudi, ki bogatijo našo lokalno skupnost. Gospe Elizabeti želimo vse najboljše in predvsem trdnega zdravja!

Oglejte si tudi